2024. április 25., csütörtök

Aktív gazdák

Több jelentős megmozdulása is volt az idén a gunarasi Gazdakörnek – Már zajlanak az előkészületek a szántóversenyre – Létjogosultsága van a gunarasi vásárnak – állítja a Gazdakör elnöke

A gunarasi helyi közösség területén számos aktív civil szervezet létezik, közéjük tartozik a Gunarasi Gazdakör is. A szervezet egész évben aktív, a falu egyik legtömegesebb rendezvénye, a szántóverseny is az ő nevükhöz köthető. Király Zoltán, a Gunarasi Gazdakör elnöke elsőként az eddigi tevékenységeikről számolt be lapunknak.

Király Zoltán, a gunarasi Gazdakör elnöke (kép: Lakatos János)

Király Zoltán, a gunarasi Gazdakör elnöke (kép: Lakatos János)

– Újév után kezdődtek a hagyományos gazdaköri képzések. Az idén 5 ilyen gazdaképző előadást tartottunk, a megfelelő magválasztásról, növényvédelemről, takarmányozásról volt szó, valamint az aktuális pályázatokról, a mezőgazdasági minisztérium támogatási rendszeréről és a gazdaságok újrajegyzéséről. Egy másik jelentős rendezvényünkre április első hetében került sor, ez volt a tavaszi munkaakció. Ez többnyire fásításból és a dűlőutak javításából állt. Már kilencedik alkalommal szerveztük meg, és két helyszínen zajlottak a történések: Brazílián és Gunarason. Nagy tárcsákkal, illetve talaj-előkészítőkkel végigmentünk a legforgalmasabb dűlőutakon, valamint több mint 500 fát elültettünk. Ezeket főként Nagyvölgyparton ültettük, de pótoltuk is a hiányt korábbi fásítások helyszínein. Ebben az akcióban a Gazdakör mellett részt vett a helyi közösség, a vadászegyesület és a tűzoltók is. Az idén a Gunaras Jövője Civil Szervezet is bekapcsolódott, ők a falu központját szépítették. Ugyancsak jelentős megmozdulásunk volt, hogy májusban szervezett keretek között meglátogattuk az újvidéki Mezőgazdasági Kiállítást. A tagjaink és családtagjaik számára az út ingyenes volt, a belépőjegy pedig kedvezményes – számolt be Király, majd arról is szólt, hogy a Gazdakörnek van egy irodája a helyi közösség épületében, ahol egész évben a gazdák rendelkezésére állnak.

– A Gazdakör irodájában elvégezzük a gazdaságok újrajegyzését, informáljuk a termelőket a legújabb pályázatokról, valamint segítünk a pályázatok megírásában és átadásában. Az iroda minden munkanapon nyitva van egész évben, ehhez a helyi közösség és az önkormányzat is hozzájárul – tudtuk meg az elnöktől.

A Gazdakör legnagyobb rendezvénye természetesen a szántóverseny. Ezt a falunap alkalmával rendezik meg, és igen nagy eseménnyé nőtte ki magát.

– A Gunarasi Gazdakörnek ez a legtömegesebb rendezvénye, az idén hatodik alkalommal fogjuk megtartani. Minden évben igyekezünk valami újítást bevezetni, természetesen az idén is tervben van. Egyelőre még egyeztetünk, de több mint valószínű, hogy bővülni fog a program. A szántóversenyre augusztus 12-én, szombaton délelőtt kerül sor – tudtuk meg Királytól.

Tavaly a Gazdakör felélesztette a gunarasi vásár hagyományát. Az elnök szerint ez nem olyan jelentős, mint a környező nagy vásárok, de mindenképp igazolta létjogosultságát.

– Tudni kell, hogy Zentán, Topolyán és Péterrévén olyan nagy vásárok vannak, hogy a miénk helyi jellegű hozzájuk képest. De a lakosok és az árusok visszajelzései alapján nem szeretnénk megszüntetni, mivel van rá igény. Évente 3-4 vásárt tartunk, azokban a hónapokban, amikor 5 vasárnap van. Januárban nem szerveztünk, a többit azonban meg fogjuk tartani – mondta el Király.