2024. április 18., csütörtök

Gyenge hozamok, alacsony felvásárlási árak

Megkezdődött az árpa aratása, ezzel együtt a felvásárlása is. A takarmányárpáért mindössze 14 dinárt fizetnek. Ez kirívóan kevés, főként annak tükrében, hogy a hozamok elmaradnak az előző évihez képest. A beszámolók 5-6 tonnás hektáronkénti hozamokról szólnak, miközben félő, hogy a búza még gyengébb eredményeket produkál. Azt tanácsolják a termelőknek, aki teheti, ne adja még el, lehetőség szerint raktározza, és várjon az értékesítéssel.

Tóth András magántermelő árpát arat a kishegyesi határban (kép: Tóth Péter)

Tóth András magántermelő árpát arat a kishegyesi határban (kép: Tóth Péter)

A topolyai és a kishegyesi községben megkezdődött az árpa aratása. Az első eredmények szerint a sörárpa és a takarmányárpa is közepesen termett az idén, a hozam kisebb a tavalyinál: 5-6 tonnáról szólnak az első beszámolók hektáronként. A felvásárlási ár 14-15 dinár körül alakul, amit a termelők nagyon kevésnek ítélnek. A repce betakarítása is megkezdődött, hektáronként 3 tonnás termésről beszélnek eddig. A búza betakarításával még várni kell. A szakemberek és a termelők egyetértenek abban, hogy a kenyérgabona esetében valamivel gyengébb lesz a hozam, mint árpából. A topolyai és a kishegyesi község területén az idén – a mezőgazdasági szakszolgálat adatai szerint –mintegy 15 ezer hektáron termesztettek búzát a tavalyi 16 ezer helyett, a korábbi években pedig még jóval nagyobb területeket vetettek be búzával.

Bábi Lajos, a topolyai Gazdakör elnöke szerint is a búza esetében kisebb lesz a hozam, mint árpából, mert a kenyérgabonát később vetették, ezért jobban megsínylette a szárazságot. Holdjáról 25–30 métermázsa várható, és mivel az árak is nyomottak, a termelők ismét megbizonyosodhatnak arról, hogy nem nagyon érdemes búzát termelni. Jelenleg tehát olyan paradox helyzet állt elő, hogy alacsony hozam mellett is alacsony lesz az ár. A Gazdakör elnöke szerint a csapadékhiány meglátszik a kapásnövényeken is, így egyelőre nem túl fényesek a kilátások. Bábi azt is elmondta, a Gazdakör vasárnap 9 órától a vásártéri otthonban összejövetelt szervez, melyre meghívták a malomipari vállalatok, felvásárlók képviselőit is, hogy az árakról, minősítésről és egyéb feltételekről első kézből tájékozódhassanak a termelők. Az összejövetelen a Mezőgazdasági Iskola gyakorlati oktatója a permetezőgépek szakszerű beállítását fogja bemutatni az érdeklődőknek.

Branko Dudić, a topolyai Bácska Földműves-szövetkezet igazgatója elmondta, hogy felvásárolják a takarmányárpát, és a búza felvásárlását is meghirdették már. A kifizetés az elszámolás után azonnal megtörténik. A takarmányárpáért 14 dinárt fizetnek. A szövetkezet szolgáltatás gyanánt elvégzi a gabonafélék betakarítását és szállítását is.

Lejtmenetben a malacok ára

Dudić azt is elmondta, hogy a hízósertéseket és a malacokat is felvásárolják. Jelenleg a hízóért 178 dinárt fizetnek, a malac kilogrammjáért 220 dinárt. A hízó ára a közelmúltban felment egészen 190 dinárig, majd visszaesett 160-ra, most ismét emelkedőben van. Az igazgató szerint a malac ára – ami nemrég még jócskán meghaladta a 300 dinárt – most azért esik, mert a nagy hizlaldákat feltöltötték, miközben elmúltak azok az ünnepek is, amikor a malacpecsenye hagyományos ételnek számít, így lecsökkent a kereslet a piacon. Tomik Nimród, a Gazdakör alelnöke sertéstenyésztéssel is foglalkozik, szerinte érzékelhetően emelkedik a hízó ára. Ugyanakkor gyalázatosnak nevezte a 14 dináros árat a takarmányárpáért, még úgy is, hogy elmondása szerint sertéstenyésztőként az alacsony számára kedvező lenne, de nem tartja reálisnak.