2024. április 24., szerda

Új MRI-készülék a gyermekkórháznak

Magára vállalta a tartományi kormány a költségeket

Doc. dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár és dr. Goran Bekovac, a Szeretet Mágnese Alapítvány vezetője tartott megbeszélést tegnap a tartományi kormányban egy mágnesesrezonancia-készülék beszerzéséről a Vajdasági Gyermek- és Ifjúsági Egészségvédelmi Intézet szükségleteinek a fedezésére.

Az említett alapítvány még két évvel ezelőtt indította el azt a projektumát, amelynek célja a szóban forgó MRI-készülék szavatolása volt, a tartományi kormány a gyermekkórház és az alapítvány felhívására csatlakozott a projektum megvalósításához még tavaly év végén – számolt be a részletekről a találkozón az újságíróknak az egészségügyi titkár.
Két feladat hárult a kormányra: kapcsolatot létesített olyan vállalatokkal, amelyek hajlottak a közös érdek megvalósítása érdekében arra, hogy segítsék a gép beszerzését, másrészt előkészítették a terepet egy megfelelő épület kialakítására az MRI elhelyezéséhez.
Gojković elmondása szerint a nukleáris mágneses rezonancia céljainak megfelelő létesítmény a fogorvosi klinika mögött helyezkedik majd el, a dokumentumokat rendezték, s a tartományi költségvetés múlt heti módosításának köszönhetően kezdetét veheti az építkezés is, egy 200 négyzetméter alapterületű objektumot hoznak létre. Az építési munkálatok kivitelezőjére vonatkozó közbeszerzési pályázatot 15–20 napon belül írják ki – hangzott el a megbeszélésen. Az építkezésnek csupán 3-4 hónapig kellene tartania – magyarázta az egészségügyi titkár.
Az alapítvány a tartományi adminisztrációval együttműködve az eddigiekben mintegy 300 ezer eurót gyűjtött össze, ami sajnos nem elegendő egy ilyen berendezés megvásárlására.
– Az alapítvány vezetősége és a tartományi egészségügyi titkárság megállapodása értelmében a tartományi kormány magára vállalta az MRI-készülék beszerzését, amire a büdzséből 100 millió dinárt különítettünk el. Hamarosan kiírják a vételre vonatkozó közbeszerzési pályázatot is – közölte az illetékes titkár, és hozzátette, hogy az alapítvány által összegyűjtött pénzt így a további felszerelés kifizetésére használják majd fel.
Inkubátorok, altatógépek, egyéb műszerek vásárlásáról van szó.
Mintegy 400 ezer gyermek számára válik ezzel elérhetővé a minőségibb egészségügyi ellátás. A gyerekkórházban évente 13 ezer kiskorút kezelnek, s több mint 140 ezer vizsgálatot hajtanak végre.