2024. április 23., kedd
LABDARÚGÁS

Storck marad a szövetségi kapitány

Bernd Storck marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a magyar szövetség (MLSZ) elnökségi ülésének döntése nyomán.

„Az elnökség úgy döntött, ad egy második esélyt Storcknak” – jelentette ki az M4 Sportnak adott interjúban Csányi Sándor MLSZ-elnök, aki megjegyezte, a német szakember felajánlotta lemondását az andorrai vereséget követően, de ő azt kérte akkor a trénertől, ezt még ne hozza nyilvánosságra, ezáltal adjon szabad kezet az elnökségnek, hogy a felajánlása nélkül dönthessen. A sportvezető kiemelte, az 54 éves szakvezető nemcsak szövetségi kapitányi tisztségét, hanem sportigazgatói pozícióját is megtarthatja, ugyanis az utánpótlás-válogatottak közül az U17-es csapat hosszú idő után szerepelhetett Európa-bajnokságon, míg az U19-es éppen csak lemaradt róla.

„A tavalyi Európa-bajnokságon jó mérkőzéseket játszottunk, igazoltuk, hogy nem véletlenül voltunk ott a kontinenstornán” – mondta Csányi, aki emlékeztetett: Storcknak nagy szerepe volt abban, hogy a 2013 októberében elszenvedett hollandiai 8:1-es vereség után talpra állt a magyar válogatott. Reményét fejezte ki, hogy most is ezt látják majd. Csányi kifejtette, a rendkívül kínos andorrai vereségben sok olyan tényező is szerepet játszott, amelyről a sajtó nem írt, például hogy tíz stabil kerettag sérült volt a vb-selejtező előtt. Véleménye szerint Storck részben emiatt hívott be egyszerre talán túl sok fiatalt, ezáltal hiányzott a kellő fokozatosság.

„Kényszerhelyzetben volt a kapitány, még ha lehettek is válogatási hibák. A játékoskerettel kapcsolatban nem feltétlenül értettünk vele egyet minden esetben” – mondta Csányi.

Az elnök kiemelte, a szurkolókat sajnálta legjobban, ezért megérti azokat a drukkereket, akiknél az andorrai vereség láttán elszakadt a cérna.

„Kárpótolni fogjuk őket, a következő három hazai vb-selejtezőre egységesen 1000 forintba fognak kerülni a belépőjegyek. Akinek pedig bérlete van, annak visszatérítjük a különbözetet” – jelentette be Csányi, aki a következő mérkőzéseken szeretne előrelépést látni a csapatépítésben, mert a legfontosabb, hogy a magyar együttes kijusson a 2020-ban többek között Budapesten megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra.

Storckot 2015 márciusában nevezték ki előbb sportigazgatónak, majd még abban az évben július 20-án megbízták a szövetségi kapitányi teendőkkel is. Irányításával a nemzeti együttes előbb kijutott a tavaly nyári Európa-bajnokságra, ahol a nyolcaddöntőben búcsúzott. Az őszi világbajnoki selejtező mérkőzések már nem sikerültek jól, a magyarok gól nélküli döntetlent játszottak a Feröer szigeteken, majd hazai pályán 3:2-re alulmaradtak Svájccal szemben.

Az igazi mélyrepülés ezt követően kezdődött: míg Storckkal az első tizenhét meccsén négy vereséget szenvedett a válogatott, addig az elmúlt négy találkozóján egyaránt kikapott, ráadásul egyetlen gólt sem szerzett. A negatív sorozat utolsó állomása a magyar futball történetének talán legkínosabb kudarca, amikor a többnyire amatőr játékosokból álló Andorra 1:0-ra nyert vb-selejtezőn. Storck további szerepvállalása ezt követően vált kérdésessé, a szövetségi kapitányi megbízatása 2018. június 30-áig szól. A világbajnoki selejtezősorozatban hat forduló alatt mindössze hét pontot gyűjtött a magyar együttes, amely a harmadik helyről várja a folytatást.