2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS – U21-ES EB

Küzdelem az egyetlen hiányzó trófeáért

Bydgoszczban játssza csoportmérkőzéseit a szerb ifiválogatott

Péntek este az A csoport mérkőzéseivel megkezdődött a 2017-es lengyelországi U21-es Európa-bajnokság. A 12 kvalifikált válogatottat három négycsapatos csoportba sorsolták a szervezők koefficiensük alapján, a csoportmérkőzéseket hat különböző városban (Lublin, Kielce, Gdynia, Bydgoszcz, Krakkó, Tychy) rendezik. A szerb válogatott, amelynek az U21-es Európa-bajnoki cím az egyetlen fontosabb hiányzó trófeája, korábban háromszor jutott be a megmérettetés elődöntőjébe, és kétszer került fináléba, ahol azonban kikapott Olaszországtól (2004), illetve Hollandiától (2007).

Nenad Lalatović szövetségi kapitány a 2013-as U19-es Európa-bajnoki és a 2015-ös U20-as világbajnoki szerb keretre alapozhat, előbbiből 8, utóbbiból 11 játékost hívott be a lengyelországi tornára: „Nagyon elégedett vagyok azzal, amit eddig elértünk, különösen örülök a jó hangulatnak és a fiúk játékkedvének. Belgrádban inkább erő- és állóképességi edzéseink voltak, itt, Lengyelországban már a taktikára fektettük a hangsúlyt. Biztos vagyok benne, hogy felkészülten várjuk a Portugália elleni nyitómeccset” – nyilatkozta Lalatović a szerb csapat szálláshelyén, Bydgoszczban.

A 2015-ös világbajnok első ellenfele ma (szombaton) 18 órától a három éve veretlen portugál csapat lesz, amely hétszer játszott a korosztályos Eb-k zárótornáján, és közel három éve nem kapott ki, a mostani torna selejtezősorozatában pedig nyolc győzelmet és két remit íratott be 34:5-ös gólkülönbséggel.

Milan Gajić, az új-zélandi bajnokcsapat játékosa, aki jelenleg a Bordeaux jobbhátvédje, magabiztosan látja esélyeiket: „Ismerjük a portugálok eredményeit, de úgy gondolom, ők is a mieinket. Sokáig nem veszítettek mérkőzést, de ez problémát is jelenthet nekik bizonyos körülmények között. Tudjuk, hogy ez az Eb az eddigi legerősebb, nincsenek favoritok, nyílt a verseny.”

Lalatović mester is beszámolt a Portugália elleni várakozásairól. A mester ugyancsak kiemelte az ellenfél régóta tartó veretlenségét és kiváló kvalifikációs sorozatát, de elmondása szerint nem tartanak a nagy riválistól: „A szerb csapat vagyunk, senkitől sem félünk. Győztesek generációja a miénk, amely a legnagyobb tornákon bizonyított. A csapatom mindenkit tisztel, de mindenekelőtt hisz magában és saját erejében.” Lalatović azt is elárulta, a jelenlegi szerb ifikeret szerinte a jövőbeli nagyválogatott alapját képezi.

A szerb keret: Milinković-Savić, Manojlović, Nikolić – Gajić, Antonov, Veljković, Jovanović, Filipović, Milenković, Bogosavac, Pankov – Grujić, Živković, Gaćinović, Lukić, Ristić, Maksimović, Plavšić, Meleg – Đurđević, Čavrić, Ožegović, Radonjić.

A B csoport menetrendje (Bydgoszcz, Gdynia), ma (szombat): Portugália–Szerbia (18 óra), Spanyolország–Macedónia (20.45).

Június 20.: Szerbia–Macedónia (18 óra), Portugália–Spanyolország (20.45).

Június 23.: Macedónia–Portugália (18 óra), Szerbia–Spanyolország (20.45).

A csoport (Kielce, Lublin): Szlovákia, Anglia, Lengyelország, Svédország.

C csoport (Krakkó, Tychy): Dánia, Németország, Olaszország, Csehország.