2024. április 18., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Repülőjegy-foglalás a weben és internettörténelem

Nem kifejezetten honlap, de az egykori jugoszláv filmek kedvelőinek mindenképpen érdemes ellátogatniuk a Jugoplejka (www.facebook.com/jugoplejka) internetes oldalra, ahol több ex-yu filmet is megtekinthetnek ingyenesen. A válogatásban túlnyomórészt az egykori Jugoszlávia idejében készült alkotások találhatóak meg, de nemrég, illetve a múlt évszázad elején készült filmeket is megtekinthetünk.

***

Ha amatőr fotós, s szeretné, hogy a fényképeit ne csak az ismerősei lássák, hanem világszerte bemutathassa a képeket, ezenkívül képeivel szeretne nyerni kisebb-nagyobb nyereményeket, akkor a Gurushots (www.gurushots.com) oldalt önnek találták ki. A honlapon szinte naponta indulnak új pályázatok, amelyekre mindenki feltöltheti alkotásait, s benevezési díj nélkül is indulhat ezeken a versenyeken, értékelheti mások képeit, s felmérheti, hogy mennyire is ért a fotózáshoz.

***

A nyáron távolabbi tájakra, városokba utazni vágyók számára kikerülhetetlen a Repjegy.hu (www.repjegy.hu) gyűjtőoldal, amelyen keresztül több száz légitársaság járataira foglalhatunk le repülőjegyeket, s ha ez megtörtént, akkor szállodai szobánkat is lefoglalhatjuk és autót is bérelhetünk.

***

Vannak olyan esetek, amikor gyorsan munkahelyi prezentációt kell készítenünk. Ilyenkor a Microsoft Powerpointja vagy más ehhez hasonló ingyenes szoftver a kézenfekvő megoldás, de mi történik akkor, amikor ezek nem állnak a rendelkezésünkre, s a főnökünk is a nyakunkban liheg, hogy passzoljuk már át neki az adatokat. Az újságíróknak különböző érdekes programokat fejlesztő Google News Labs nemrég indította el a Data Gif Maker (www.datagifmaker.withgoogle.com) elnevezésű internetes alkalmazást, amelynek segítségével animáció készíthető két adat összehasonlításából, és egy GIF-en akár öt ilyen összehasonlítás is szerepelhet. Ez lehet bármilyen két szám összehasonlítása, de százalékos arányok is beírhatók. Az üres rubrikák két oldalának tetején az adat nevét, alatta a számot vagy százalékos arányt kell beírni, és előbbi esetén a „+” jelet, utóbbi esetben viszont a „%” jelet kipipálni. Alul pedig azt a szöveget kell beírni, ami a számokhoz kapcsolódik. A Launch Comparisons feliratra kattintva megnézhetjük, milyen lesz a végeredmény – egy ideig mozgásban van a grafikon, mire megáll a kért értékeknél. Ha elégedettek vagyunk a végeredménnyel, akkor a Donwnload as GIF lehetőséggel le is tölthetjük magunknak.

***

A történetmesélés egyedi, korszerű módját tárja elénk a Story of Evert 45 (www.evert45.com) internetes oldal, amely a II. világháborús holland ellenállási mozgalom tagjainak állít emléket. Az oldalon, egerünket lefelé görgetve tárul elénk egy 13 éves holland fiú története, aki 1945 áprilisában útra kel, hogy megtalálja a megszállók elől rejtőzködő bátyját. Az oldalon fényképek és videobejegyzések segítségével tárul elénk a hétköznapi hősök bátorságáról, szabadságszeretetéről és egy kisfiú felnőtté válásáról szóló mese.

***

A Yahoo Japán részlege az idén ünnepli fennállásának 21. évfordulóját, s ez alkalomból a leányvállalat egy rendkívül látványos interaktív oldalon (www.internethistory.yahoo.co.jp) tárja elénk az internet-történelmet. A nyitóoldalon egy manga animáción megjelenő ablakokra klikkelve szerezhetünk bővebb információkat a világháló fejlődésének legfontosabb mérföldköveiről.