2024. április 23., kedd
TECH-SAROK

Két távirányító, száz program, millió probléma

Az idősebbek nehezen tudnak alkalmazkodni a digitális rendszerhez

Vajdaságban a hagyományos analóg tv-adást most már szinte teljesen felváltotta a digitális sugárzás, az átállás majdnem mindenütt megtörtént. Újvidéket is – ahol a lakosság többnyire az SBB és a KDS NS rendszer felhasználója – teljesen digitalizálták.

Nem mindenki viseli azonban könnyen a változást, s a visszajelzésekből ítélve a legtöbb gondja a nyugdíjasoknak van. A United Group idejében értesítette ugyan a felhasználókat az analóg jel várható kikapcsolásáról, az idősebbek azonban nehezen tudják feltalálni magukat az új rendszerben. Két távirányító, száz program, millió probléma – talán ez lehetne a mottója ennek az SBB-s, KDS-es ügynek, noha háztartásonként akár három mini D3 berendezést is kínáltak.

A legnagyobb probléma egyben a legkönnyebben megoldható is, persze csak akkor, ha valaki a távirányító mellett nőtt fel, és jól kezeli a különféle szolgáltató programok menüit. A csatornalista módosításáról van szó, erre panaszkodik a felhasználók legnagyobb része. Mert, habár az SBB szem előtt tartotta a felhasználók elvárásait, a saját N1 csatornája mellé a többit is nézettségi sorrendbe állította, ezzel pedig zavart keltett a nézők körében. Most azután mindenkinek illik fejből megtanulni, azaz újratanulni, melyik csatorna melyik szám alatt található, arról nem is beszélve, hogy sok idős embernek nem könnyű gyorsan beírni a három számjegyű számot. Csakhogy – mondják az SBB-ben – erre valójában nincs is szükség, hiszen mindenki kialakíthatja saját csatornalistáját. Tegyük hozzá, ehhez egy sor műveletet kell elvégezni, legalább nagy vonalakban ismerni az angol nyelvet, és az sem árt, ha rendes olvasószemüvegünk van, a betűk ugyanis aprók.

Ahhoz, hogy eljussanak a beállításokig, a felhasználóknak meg kell szokniuk, hogy mostantól a mini D3 berendezés távirányítóját használják, s ne a tévéét, mint eddig. Ez sem problémamentes azonban! A D3 készülék távirányítójával több régebbi, kevésbé ismert gyártó által piacra dobott tévékészüléket nem lehet be- és kikapcsolni, a hangerőt sem lehet szabályozni. Ez azt jelenti, hogy mégiscsak a régi távirányítóval kell indítani a készüléket, a digitális jelhez való hozzáférés pedig – készüléktől függően – a TV/AV, vagy a „video” gomb megnyomásával lehetséges. Bonyolultnak tűnik? A legegyszerűbb megoldás egy új LCD tévékészülék beszerzése. Igaz ugyan, hogy most már olcsóbban hozzá lehet jutni, de sok-sok család számára a minimális 20 000 dinár is hatalmas kiadás. Ráadásul a vadonatúj tévé sem garancia arra, hogy zavartalanul nézhetjük kedvenc csatornáink műsorait. Egyes távirányítók frekvenciái keverednek a D3 vevőkészülék távirányítójának frekvenciájával, így az utóbbi olykor összezavarodik. Az egyik felhasználó arról számolt be, hogy a vevőberendezés akkor erősíti fel a hangot, ha a tévékészülék távirányítóján megnyomja az 1-es tasztert! (Készült a Dnevnik cikkének felhasználásával)

Hogyan lehet megváltoztatni a csatornalistát?

A D3 berendezés távirányítóján megnyomjuk a Menu gombot. A tévé képernyőjén megjelenik egy táblázat, amelyikből kikeressük a Felhasználói beállítások (Korisnička podešavanja) opciót, azon belül kiválasztjuk az Én listáim (Moje liste) opciót, és megnyomjuk az Ok gombot. Beírjuk a lista nevét (pl. Apa kedvencei), és ismét leokézzuk. Megjelenik egy táblázat az összes csatornával, és lefelé haladva az általunk leggyakrabban nézetteket az Ok gombot megnyomva beválogatjuk a listára. Amikor ezzel megvagyunk, a távirányítón, az Ok gomb melletti jobbra mutató nyíllal átmegyünk a kialakított listára, és olyan sorrendbe rendezzük a csatornákat, amilyen sorrendben nézni óhajtjuk őket. Ezt úgy tehetjük meg, hogy egy adott csatornát kiválasztunk, megnyomjuk az Ok-t, a csatorna neve befehéredik, és a le-föl nyíllal a kívánt helyre tesszük, majd ismét megnyomjuk az Ok gombot. Amikor a sorba rendezéssel megvagyunk, megnyomjuk a Back gombot, ezáltal elmentjük a változtatásokat.

Ide később is visszajöhetünk, és a már létező listán alakíthatunk, hozzáadhatunk újabb csatornákat, ki is törölhetünk belőle, és át is nevezhetjük, valamint újabb kedvenc listákat is kialakíthatunk.

Akinek mindez túl bonyolult, hívja el egy kávéra hozzáértő ismerősét, és kérje meg, hogy készítse el a kedvenc csatornáinak listáját!