2024. március 28., csütörtök
Szófigyelő

Csőtop

A csőtop váll nélküli, ujjatlan női ruhadarab, amely viselőjének törzséhez tapad. Általában rugalmas szalagok vannak a tetején és az alján, hogy megmaradjon viselőjének a törzsén. Többnyire melltartó nélkül hordják, mellmérettől függetlenül, ugyanis nem feltétlenül a mellek tartják viselőjén a ruhát. Ha melltartó van alatta, akkor a háton a melltartó csat része jóval feljebb van, mint a top széle. Nem valami kényelmes viselet, mert folyton igazgatni kell, hogy ne csússzon le, viszont kiemeli a szép vállakat és a dekoltázst. Előfutára az 1950-es években a fiatal lányok által viselt strandruha vagy vállpánt nélküli nyári ruha volt. A tipikus mai csőtopok anyaga többnyire viszkóz, némi elasztán hozzáadásával. Általában 30 °C-os vízben moshatók.

Íme néhány a nagy választékból: fodros, csipkés csőtop – fehér csipkés fodros csőtop – cipzáras bőr csőtop – barackmintás csőtop – neon pink színű csőtop – Papaya fehér csőtop – kék-fehér csíkos csőtop – varrás nélküli, rugalmas anyagú csőtop – korallszínű, strasszköves sztreccses csőtop – sztreccspamut csőtop – kalocsai mintás gépi hímzett csőtop – fehér csőtop gépi hímzésű kalocsai mintával – rugalmas és légáteresztő, pánt nélküli illatosított top – mellnél csavart, oldalán ráncolt csőtop – puha dzsörzéből készült csőtop felül átlapolós részlettel – kalocsai motívum-feldolgozással díszített, sormintás, karcsúsított fazonú csőtop, egyszínű, fekete selyemcérnával hímezve – elasztikus pamuthatású anyagból készült, oldalt húzott gumírozással, anyagában festett mintával ellátott csőtop – elasztikus pamuthatású anyagból készült, enyhén karcsúsított fazonnal, oldalán megkötővel, kövekkel kirakott márkajelzéssel ellátott csőtop stb.

A csőtop elnevezés az amerikai angol tube top nyomán jött létre a magyarban, az Egyesült Királyságban a boob tube (csípőcső) járja. Maga a top szó ujjatlan női felsőruhát jelöl. A legegyszerűbb a vállpántos top, amely a csípőig vagy lejjebb ér. Az egyszerű spagettipántos top blúzok, pólók alá, alsóruhaként is használatos. Számos változata ismert a rövid állású, a csípőt, a derekat szabadon hagyó topnak. A nyakban megkötött topok lehetnek mélyen dekoltáltak vagy akár egészen a nyakba felfutó szabásúak, illetve zártak és nyitott hátúak. A garbónyakú top elegáns, kiemeli a vállat, különösen hosszú nyakú nőknek előnyös a viselete. Az aszimmetrikus szabású topok érdekesek, bármilyen alkalomra felvehetők, az aszimmetria által elterelhető a figyelem a túl széles vállakról vagy a rövid nyakról.