2024. március 28., csütörtök

Mintegy 900 bevándorlót vitt vissza a parti őrség Líbiába

Öt motorcsónakból és egy csónakból összesen 908 ázsiai és afrikai migránst mentettek ki a Földközi-tengeren péntek hajnalban a líbiai parti őrség egységei, és vissza is vitték őket Líbiába - mondta el szombaton az észak-afrikai ország haditengerészete.

A migránsok között 25 gyermek és 98 nő is volt, köztük heten várandósak. Az egyik gumicsónak léket kapott, és már majdnem elsüllyedt, a fából készített csónaknak pedig nem volt motorja - tudatta a parti őrséget felügyelő haditengerészet szóvivője, Ajúb Kaszem.

A megmentett emberek között 44 pakisztáni, 40 bangladesi, 13 egyiptomi, nyolc marokkói, és három líbiai is volt, és még számos más afrikai országból igyekeztek Európa felé.

Az olasz vizektől csak mintegy 300 kilométerre fekvő Líbiában az embercsempészek azt igyekeznek kihasználni, hogy Moammer Kadhafi 2011-es meggyilkolása óta gyakorlatilag teljes a zűrzavar, államhatalom és -apparátus alig működik, és rivális fegyveres csoportok harcolnak minél nagyobb területek ellenőrzéséért.

Rómában ezzel párhuzamosan az olasz parti őrség arról számolt be, hogy egyetlen nap leforgása alatt több mint másféltucat akcióban 2500 embert mentettek ki a tengerből. Áldozatokról nem tudni.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint az év eleje óta hozzávetőlegesen 1800 ember halt meg vagy tűnt el Európába igyekezvén a tengeren.