2024. március 29., péntek

Ezrével szállítják az olasz partokra a Földközi-tengeren mentett menedékkérőket

Több mint ezer migránst tett partra a szicíliai Palermo kikötőjében az olasz parti őrség hajója hétfőn, és további több mint ezer ember érkezett a calabriai Reggio Calabriába az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet hajójának fedélzetén azok közül, akiket a hétvégén mentettek meg a Földközi-tengeren.

Palermóba 1096 ember érkezett; többségük férfi, 106 nő, közöttük 11 várandós, és 185 kiskorú. Líbiából keltek útra kisebb csoportokban, az olasz parti őrség hajója több mentési akcióban sietett a segítségükre, és mentette ki őket a hétvégén. A palermói kikötőben a vöröskereszt és a Caritas egyházi segélyszervezet önkéntesei, valamint a helyi hatóságok várták őket. A betegeket ellátják és megkezdik az érkezők azonosítását is.

Ezzel egy időben az MSF egyik mentőhajója 1045 embert szállított Reggio Calabria kikötőjébe, akiket szintén szombaton és vasárnap mentettek meg a Földközi-tengeren. A csoportban 158 nő van, közöttük 18 várandós és 20 kiskorú.

Az MSF közlése szerint 23 különböző nemzetiségű emberről van szó, többen légúti megbetegedés tüneteit mutatják. Sokak testén ütlegelés és kínzás nyomai látszanak, beszámolóik szerint a líbiai táborokban bántalmazták őket. A várandós nők majdnem mindegyike nemi erőszak áldozata.

Több mint ötszáz fős csoport érkezését várják az esti órákban a szintén dél-olaszországi Salerno kikötőjébe, akiket egy spanyol hadihajó szállít Olaszországba.

Év eleje óta mintegy 70 ezer menedékkérő érkezett az olaszországi partokra, ez tizenöt százalékkal több mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.