2024. március 29., péntek

Londoni tűzvész - A rendőrség jelenleg 58-ra teszi a halálos áldozatok számát

A brit rendőrség szombaton közölte, hogy jelenleg 58-ra teszi azoknak az embereknek a számát, akik odaveszhettek egy londoni toronyházban szerdán kitört tűzben.

"Sajnálatosan ez ideig 58 emberről van tudomásunk, akik a tűzvész éjszakáján a Grenfell Towerben tartózkodtak és eltűntek, és sajnos ezért azt kell feltételeznem róluk, hogy nem élnek" - közölte Stuart Cundy, a Scotland Yard területileg illetékes parancsnoka, aki a rendőrségi vizsgálatot vezeti. Hozzátette, hogy a veszteségadat változhat.

A rendőrség korábban 30-ra tette a halottak számát.

Jelentések szerint 400-600 ember lakott a 24 emeletes toronyház lakásaiban. A lángok villámgyorsan átterjedtek a magasház egészére. A tűzoltóknak több tucat embert sikerült kimenteniük az égő épületből, másoknak önerőből menekültek ki onnan. Szombaton még 19 sérültet ápoltak különböző londoni kórházakban, tízen közülük válságos állapotban vannak az NHS brit állami egészségügyi hatóság közlése szerint.

Theresa May miniszterelnök, akit heves bírálatok értek a katasztrófa kezelése miatt, szombaton rendkívüli kormányülést hívott össze. A kormányfő gondoskodni akar arról, hogy "minden lehetőt megtegyenek a katasztrófa érintettjeinek támogatására" - mondta egy kormányszóvivő.

A nap folyamán May Downing Street-i hivatalában fogadta a katasztrófa érintettjeit és önkéntes segítőkkel is találkozott.

Közben a Downing Street bejárata tüntettek a miniszterelnök ellen és Jeremy Corbin munkáspárti vezető mellett. 

Bírálói a kormányfő szemére vetik, hogy késlekedve reagált a katasztrófára, a Grenfell Towernél tett csütörtöki látogatása során nem beszélt az életben maradt lakókkal, hogy az épület nem volt biztonságos, és az illetékesek nem tájékoztatták megfelelően azokat, akik elvesztették szeretteiket és otthonaikat, és nem nyújtottak nekik kellően gyors támogatást. 

A miniszterelnök még péntek este a BBC-nek adott tévéinterjúban 5 millió font (1,76 milliárd forint) segítséget ígért, közölte, hogy a kormány alaposan kivizsgálja a katasztrófát, és gondoskodni fog arról, hogy a hajléktalanná vált emberek három héten belül lakáshoz jussanak. A rendőrségi és tűzoltósági vizsgálat mellett nyilvános vizsgálat megindítására is ígéretet tett.

May pénteken a Greenfell Tower volt lakóival tartott találkozója után erős rendőrségi biztosítás mellett, sietve távozott a helyszínről, miközben tüntettek ellene, és azt kiáltották feléje, hogy "Szégyelld magad!". Péntek délután tüntetők hatoltak be a londoni Kensington and Chelsea kerület tanácsának épületébe, tiltakozva amiatt, hogy a tűzvész károsultjai nem kaptak biztosítékokat lakhatásuk megoldására.