2024. március 28., csütörtök

Egyeztetések kormányalakítás-ügyben

Egyes haladó párti politikusok sem biztosak a parlamenti többség meglétében Ana Brnabić kinevezéséhez – A szocialisták mellette állnak, de követelőznek

A nap folyamán megkezdődnek a leendő kormány megalakítása körüli újabb egyeztetések Aleksandar Vučić államfő és a jelenlegi hatalmi koalíció politikai pártjai között. Mint ismeretes, az államelnök Ana Brnabić mostani államigazgatási és helyi önkormányzati minisztert jelölte kormányalakítónak, a döntéssel azonban – elsősorban a jelölt nemi beállítottsága miatt – sokan nem értenek egyet, a többi között a hatalmi többség részét képező Dragan Marković Palma vezette Egységes Szerbia, és médiabeszámolók szerint magának a Szerb Haladó Párt tagságának egy része sem. Vučićnak tehát „tennie kell még egy kört”, s ellenőriznie kell, létezik-e még a hatalmi többség Ana Brnabić kinevezése mellett.

A kérdés kapcsán Nebojša Stefanović belügyminiszter, az SZHP alelnöke azt nyilatkozta tegnap, hogy a rendkívüli parlamenti választások kiírása is az egyike a lehetséges forgatókönyveknek, ám erre csak abban az esetben kerülhet sor, ha a képviselőházban nem sikerül létrehozni a többséget az új kormány megalakításához. Mint közölte, nem hisz egy ilyen eshetőség beteljesülésében. Hangsúlyozta, olyannak ismeri Vučićot, aki nem menekül a választások kiírásától sem, ha az tűnik egyedüli racionális megoldásnak, de meggyőződésének adott hangot, hogy ki fog alakulni egy erős többség Ana Brnabić megválasztására. Úgy fogalmazott: a Szerb Haladó Párton belül nincsenek különféle áramlatok Brnabić támogatásának kérdésében, de vannak olyan képviselők, akik „másként gondolkodnak a témában”, ezért az államfő velük is beszélgetni fog az előttünk álló napokban, hogy megbizonyosodjon arról, valóban létezik-e megfelelő parlamenti többség. Emlékeztetett, hogy a Brnabićnak nyújtott támogatás egyben Vučić támogatását is jelenti, hiszen a párt elnöke, a köztársasági elnök választotta e személyt kormányalakítónak.

Stefanović kiemelte, a haladóknak maguknak is képeseknek kell lenniük szavatolni a szükséges 126 képviselői voksot, hiszen az egyben az elnökválasztáson bizalmat nyert Vučić 56 százalékos győzelmének támogatása is. Szombaton már kezdetét veheti a kormányalakításról szóló parlamenti vita, ha a következő napok eredményes egyeztetéseket hoznak, jegyezte meg a belügyi tárcavezető.

RÁÉRÜNK ARRA MÉG...

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt elnöke már megelőlegezte bizalmát Ana Brnabić kormányának, mint mondta, a hatalmi koalíció eddigi tagjaiként a szocialista képviselők ezúttal is kiállnak majd a kormányalakító és programja mellett. A szocialisták a párt főbizottsági ülésén hozták meg döntésüket egyhangúlag. Dačić közölte, hogy pártja számára a legfontosabb a reformok folytatása, az Európai Unió felé vezető úton való továbbhaladás, az Oroszországgal és Kínával megvalósított hagyományosan jó kapcsolatok ápolása és a nyugati államokhoz való közeledés, utóbbiak ugyanis nem minden alkalommal értenek teljesen egyet a Szerbia számára nemzeti fontosságúnak számító kérdésekben. Elmondta, hogy egyelőre még nem beszélt koalíciós partnerével, a Palma által vezetett Egységes Szerbia tagjaival véleményük esetleges megváltoztatásáról, de hozzátette, hogy van még idő erre, s mindenképp tárgyalnak a napokban.

A SZOCIALISTÁK NÉGY MINISZTERI TISZTSÉGET KÉRNEK

A szocialisták meghatározták elvárásaikat is az új kormányban betöltendő tisztségekkel kapcsolatban: miniszteri posztot kérnek Vučićtól Slavica Đukić-Dejanovićnak, Aleksandar Antićnak, de Branko Ružićnak is, utóbbi Brnabić jelenlegi minisztériumát kívánja vezetni, vagyis államigazgatással foglalkozna. Dačić továbbra is kormányfőhelyettes lenne a szocialista javaslat értelmében.

Hogy gondok vannak a parlamenti többség szavatolása körül, azt Branislav Nedimović mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, a Szerb Haladó Párt elnökségi tagja is bevallotta az egyik kereskedelmi televíziónak nyilatkozva. Mint közölte, nem vehető biztosra a többség megléte Palma, Muamer Zukorlić bosnyák vezető és a haladók táborában hallott egyes kifogások után. Nehéz napok jönnek – értékelte.