2024. április 18., csütörtök

Több pénz nagyberuházásra

A tartományi költségvetés 2,5 milliárd dinárral bővült – A hatalom szerint közvetlen befektetésekre, az ellenzék szerint a káderállomány növelésére fordítja a vezetőség az összeget

A Tartományi Képviselőház pénteki ülésén elfogadták a 2016. évi tartományi költségvetés zárszámadásáról és megvalósításáról, valamint a 2017-es tartományi költségvetés módosításáról szóló javaslatot. Az új átütemezés értelmében 66,1 milliárd dinár lesz az idei büdzsé, ami azt jelenti, hogy 2,5 milliárd dinárral több a tavaly év végén elfogadottnál. A költségvetés java részét nagyberuházási célokra fordítják majd. A költségvetés módosításával a tervezettnél több pénzt fordítanak a vajdasági úthálózat fejlesztésére, az idén összesen 618 millió dinárt. Igor Mirović tartományi kormányfő a főbb befektetési terveket ismertette, amelyek jelentősen hozzájárulnak majd a vajdasági egészségügy, az oktatás, valamint a helyi önkormányzatok gazdasági fejlesztéséhez is.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

– Az elmúlt évek során most először mondható el az, hogy a költségvetés módosításával kapott összeg háromnegyed része közvetlen beruházást jelent. A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság közvetítésével egy új pályázat révén 1,2 milliárd dinárt fordítunk helyi szintű gazdasági fejlesztésekre a vajdasági helyi önkormányzatok területén – hangsúlyozta a tartományi kormányfő.

 FEJLESZTIK A SZABADKAI ÉS A PANCSOVAI KÓRHÁZAT

Mirović elmondása szerint a tartományi kormány terve értelmében mindenekelőtt az egészségügyi intézmények fenntartása és korszerűsítése várható. Kiemelte, hogy már elkezdődtek a felújítási munkálatok a pancsovai általános kórház épületén. Jelentős összeget fordítanak más kórházak korszerűsítésére, ezek között van a Szabadkai Közkórház tüdőrészlege is, illetve hozzájárulnak egy mágnesesrezonancia-készülék beszerzéséhez, ennek köszönhetően a páciensek az újvidéki Gyermekkórházban végeztethetik el az ilyen jellegű vizsgálatokat.

Mirović arra is rámutatott, hogy a korábban tervezett összegnél többet költenek majd az oktatásügy fejlesztésére: az iskoláskor előtti intézmények, valamint az általános és középiskolák épületeinek felújításához járulnak hozzá. Mintegy 500 általános és középiskolát 250 millió dinárral támogatnak majd.

 ÉPÜL A LETENKAI KÖZPONT

A javaslat értelmében a vízgazdálkodási és környezetvédelmi beruházások is kiemelkedő szerephez jutnak majd. A kormányfő bejelentette, hogy megkezdik a Száva szerémségi oldalának a területrendezését Herkócánál. Két fázisban zajlik majd a beruházás, erre a célra megközelítőleg 200 millió dinárt fordítanak. A terület rendezése megelőzheti az olyan árvizek megismétlődését, amilyen a 2014. évi volt.

A tartományi kormányfő új beruházásokról is beszámolt. Ilyen lesz a Letenkai Központ, melynek esetében a projektumdokumentáció előkészítését és a vagyonjogi kérdések rendezését fogják finanszírozni. Ez a létesítmény egész évben működik majd, és lehetővé válik tanulók képzése és az elszállásolásuk is. A tervek szerint a letenkai komplexum 2–2,5 éven belül épül fel. Több mint 500 hazai iskola, tanulók ezrei élhetnek majd a jövőben az általa nyújtott lehetőségekkel: tantermen kívüli oktatás, szabadidő- és sporttevékenység, egyebek.

 112 MILLIÓ A NÉPSZÍNHÁZ FELÚJÍTÁSÁRA

Pelt Ilona, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi frakcióvezető-helyettese szerint nagyon fontos, hogy a 2017. évi pótköltségvetés 2,5 milliárd dinárral növekedett.

– Ez a pótköltségvetés reális gazdasági mutatókon alapszik, növekedett a fizetésekre kirótt adókból, illetve a vállalatok nyereségi adójából származó bevétel. A szabadkai Népszínház felújítási munkálataira 112 millió dinárt irányoztak elő, a Szabadka–Baja vasútvonal tervdokumentációjának előkészítése is prioritás. A mezőgazdasági titkárság költségvetése 188 millió dinárral növekedett. Hozzájárulnak jégvédelmi rakéták vásárlásához is, ami különösen fontos, hiszen a gazdák nap mint nap tapasztalják, milyen gondokat okoz az ilyen jellegű kár – mutatott rá Pelt.

 A FELELŐTLEN KÖLTEKEZÉS NÖVELTE A KIADÁSOKAT

Az ellenzéki képviselők számára a hatalom érvei nem számítottak eléggé meggyőzőnek. Többen is kifogásolták, hogy a bejelentett beruházásokra szánt összeget valójában más célokra fogják majd elkölteni, és hangot adtak gyanújuknak, hogy a káderállomány bejelentett bővítésére fordítják majd. Branislav Bogaroški, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga frakcióvezetője szerint Vajdaság továbbra sem kapja meg a köztársasági költségvetés alkotmány által szavatolt 7 százalékát. Arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyberuházásokra sem fordítanak elegendő pénzt.

Nenad Borović, a Demokrata Párt frakcióvezető-helyettese bírálta a tavalyi költségvetés teljesítéséről szóló jelentést, és a költségvetés módosítását is. Mint mondta, a tavalyi költségvetést két különböző összetételű tartományi hatalom igazgatta, a Szerb Haladó Párt kormánya júniusban vette át a hatalmat. Borović szerint ez az a hónap, amelytől számítva folyamatosan növekedtek a tartomány kiadásai, a legnagyobb mértékben a napidíjak és üzemanyag-költségek. A büdzsé módosításának legnagyobb hiányossága Borović szerint a rezsiköltségek 800 millió dinárral történő növelése. Csonka Áron, az Alternatíva a Vajdaságért frakcióvezető-helyettese hasonló álláspontra helyezkedett, megállapította, hogy 2016-ban a költekezés meghaladta a törvényes kereteket, a mulasztásokra a független revizorok is rámutattak. A költségvetés módosításával kapcsolatban kifejtette, hogy az idén a pártalapon történő foglalkoztatás fizetéseire költik a tartományi kasszát.

A pénteki ülésen a vízgazdálkodásra, erdészetre, vadászatra vonatkozó költségvetési programokat is elfogadták. Emellett megvitatták a mezőgazdasági területek használatára és védelmére, illetve a vajdasági falvak fejlesztésére irányuló mezőgazdasági politika támogatásáról szóló javaslatokat, és adminisztrációs kérdéseket is megtárgyaltak.