2024. március 28., csütörtök

Nő a szerb kormány élén

Vélemények Ana Brnabić jelöltetéséről

Ana Brnabić lehet az első nő a szerb kormány élén, ha június 23-áig, az új államfő beiktatása előtt a parlamenti képviselők többsége, vagyis legalább 250-en jóváhagyják Aleksandar Vučić államfő döntését. Brnabić az elkövetkező napokat azzal tölti, hogy tárgyalásokat folytat az új kormány összetételéről, és készíti kormányfői programját.

A közvélemény vegyes érzelmekkel fogadta Aleksandar Vučić csütörtök esti bejelentését. A civil szervezetek többnyire támogatják, a politikai színtér képviselőinek viszont megoszlik a véleményük Brnabić kormányfőjelöltsége kapcsán. A kormánytagok többsége támogatja a jelölését, a hatalmi koalíció egyes tagjai viszont nyíltan kimondják: Brnabić nem lehet az ő kormányfőjük.

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialista Párt vezetője, jelenlegi kormányalelnök, illetve külügyminiszter úgy nyilatkozott, tiszteletben tartja az államfő döntését, de számít arra, hogy az új kormányban az SZSZP nagyobb szerepet vállalhat.

– Voltam már kormányfő, ez nem lehet már a személyes ambícióim tárgya, de mint már annyiszor elmondtam, az a célunk, hogy a pártunk és Dragan Marković pártja a mostaninál nagyobb szerepet kapjon a kormányban. Csak így nézhetünk a Szerb Haladó Párttal és Aleksandar Vučićtyal hosszú távú együttműködés elé – emelte ki Dačić.

Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia vezetője továbbra is kiáll álláspontjuk mellett, és újfent megerősítette: nem szavaznak Ana Brnabić kinevezésére. Legfőbb kifogása Brnabić szexuális orientációjára vonatkozik, vagyis arra, hogy az LGBT közösséghez tartozik. Néhány napja kifejtette: Szerbiát csak olyan ember vezetheti, akinek vannak gyerekei, és tudja, hogyan küzdhet a többi gyerekért.

TÖRÉS AZ SZHP-BEN?

Nebojša Stefanović belügyminiszter, illetve az SZHP funkcionáriusa kijelentette, bízik Aleksandar Vučić döntésében, hiszen biztos benne, hogy a döntései Szerbia érdekeit szolgálják. Azt viszont már nem tudta tagadni, hogy a párton belül nem mindenki van ezen a véleményen.

– Sajnálom, hogy a Szerb Haladó Párton belül egyesek csak a saját érdekeiket tartják szem előtt, de a tagság többsége mégis tudatában van annak, hogy Vučić személye nélkül a párt nem tudott volna ilyen jó eredményeket elérni – emelte ki Stefanović.

A miniszterek többsége üdvözli Brnabić jelölését, így Zoran Đorđević védelmi miniszter is. Szerinte kolléganője szorgalmas, jó ember, aki biztosan megállja a helyét az új poszton. Rámutatott, amennyiben marad a jelenlegi kormányfelállás, biztos benne, hogy mindenki ugyanolyan odaadással végzi majd a munkáját, mint eddig, így véghez tudják vinni azt, amit a jelenlegi államfő elkezdett.

Nela Kuburović igazságügyi miniszter is rámutatott, hisz abban, hogy Ana Brnabić a legjobb választás, hiszen ő biztosan folytatni fogja a megkezdett utat.

Az elkezdett munka folyamatosságára mutatott rá Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter is. Véleménye szerint ezt Ana Brnabić tudja folytatni, hiszen már eddig is jelentős eredményeket sikerült felmutatnia.

MEGOSZTOTT AZ ELLENZÉK

Elégedetlenek a kormányfőjelölt személyével az ellenzékiek. Azt állítják, Brnabić nem rendelkezik kellő tapasztalattal, hogy ilyen felelősségteljes posztot töltsön be.

A Szerbiai Demokrata Párt szerint Vučić döntéséből nyíltan kiderül, az SZHP nem kívánja fenntartani az egyensúlyt az USA, az EU és Oroszország felé irányuló politikájában.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke is megerősítette, az új kormányfő személye ellen szavaznak majd.