2024. április 24., szerda

A magyar óvodai csoportok támogatása

Szenttamáson járt az MNT elnöke

Az önkormányzat meghívására Szenttamásra látogatott Hajnal Jenő, az MNT elnöke, aki az önkormányzat képviselői mellett az Öröm Gyermekintézmény képviselőivel is találkozott. A megbeszélésen a szenttamási községi képviselő-testület elnöke, Radivoj Paroški mellett jelen volt Bergel Aranka, a városfejlesztési és energiatakarékossági hatáskörrel megbízott polgármesteri helyettes, valamint az intézmény igazgatója, Aleksandra Vrsaljković.

Az összejövetelt követően Hajnal Jenő a sajtó képviselőinek elmondta, az önkormányzat képviselőivel és az óvoda igazgatójával egy újfajta együttműködésről beszélgettek, de téma volt még a jelen kapcsolatok jövőbeli elmélyítése is. Kitértek arra, hogy miként tud az MNT segíteni a község területén működő óvodáknak, főleg azoknak, ahol magyar nyelven is folyik a nevelés: – A Magyar Nemzeti Tanács tevékenysége körét és a támogatási rendszerét tovább szeretné bővíteni. Különösen az óvodásokra szeretnénk odafigyelni. Azokra a gyermekekre és azokra a szülőkre, akik gyermeküket magyar óvodába szeretnék íratni, pontosabban anyanyelven szeretnék taníttatni. Ennek legfőbb célja pedig, hogy olyan feltételeket biztosítsunk, amelyek vonzóvá teszik ezeket az intézményeket. Szenttamáson a helyi önkormányzat képviselőivel azért kerestük fel az Öröm Gyermekintézményt és az igazgatónőt, hogy megbeszéljük azokat a támogatási lehetőségeket és ingatlanfejlesztési programokat, amelyek ezeket az elképzeléseket megerősítik. Ebből a szempontból úgy gondolom, hogy ez a megbeszélés fontos volt. Elsősorban a Barbie óvodában (színmagyar óvoda) szeretnénk ezeket a fejlesztéseket megvalósítani, ahol elsősorban külső nyílászárók, ablakcsere, a fűtés megoldása, festés és más kisebb javítások is várhatók. Ezenkívül szeretnénk egy kis magyar sarkot berendezni valamennyi óvodában, ahol magyar nyelven folyik az oktatás. Elképzeléseink között egy játszótér felújítása és egy új kialakítása is szerepel. Mindez a magyar kormány óvodafejlesztési programjának a részeként.

A szenttamási községi képviselő-testület elnöke a megbeszéléseket követően elmondta: nagyon elégedett, hogy az MNT közvetlen módon, nagyon kedvező munkafeltételek teremtésével támogatja az óvodákban folyó oktatást. Az együttműködésük más területeken is tovább folytatódik.