2024. április 25., csütörtök

Egy SMS üzenet miatt letartóztatták – meghalt a börtönkórházban

Újabb botrány foglalkoztatja a napokban Szerbiát – egy előzetesen letartóztatott személy halála a belgrádi Körzeti börtön kórházában. Milorad Nikolić azután került börtönbe, hogy a szomszédja feljelentette SMS üzenetek küldése miatt, amelyeket az ország vezetői elleni fenyegetésként lettek értelmezve.

A tárgyalás folyamán Nikolić meghalt, a családja és az ügyvéd pedig a haláláért az eljárást vezető verbászi bíróságot vádolják, valamint az újvidéki Orvosi Egyetem szakembereit és a börtön személyzetét is hibáztatják.

A cservenkai Milorad Nikolićot tavaly decemberében tartóztatták le a szomszédjának küldött SMS üzenetek miatt, amelyek az ügyészség szerint Szerbia jelenlegi elnöke és a belügyminiszter elleni fenyegetésként értelmezte. A zombori börtönben éhségsztrájkot folytatott, ahol állapotáról elmeorvosi diagnózist is kiadtak, majd körülbelül fél évvel ezelőtt átszállították a belgrádi börtönkórházba ahol folytatódott a kezelése. A családja és az ügyvéd szerint ez okozta a halálát.

„Ha bárki közülünk hasonló terápiát kapna, nem bírná ki“ – mondja jogi képviselője Feđa Dimović.

Ügyvédjének az állítása szerint a belgrádi szakosított kórház orvosai a bíróságon azt mondták, hogy a kezelés eredménnyel járt és javasolták a bíróságnak, hogy Nikolićot küldje házi kezelésre. De a bíróság – az ügyvéd állítása szerint – még egy véleményezést rendelt el. 

Az ügyvéd állítása szerint ezután egy többhónapos huzavona és levelezgetés következett a költségek körül, és arról, hogy az újvidéki Orvosi Egyetem szakemberei elutasították a feladat elvégzését, ha nem kapják meg előre az ezért járó tiszteletdíjat.

„A bíróságnak nem az a feladata, hogy levelezgessen a szakértőkkel, és „szerelmes leveleket“ írogasson, panaszokat írjon. A Büntetőeljárási Törvénykönyv világos rendelkezéseket tartalmaz a szakértői felelősségről arra az esetre, hogyha nem járnak el a bíróságtól kapott kötelező utasítások alapján, megbüntethetik a szakértőt és elvehetik tőle a tárgyat, illetve odaadhatják olyan szakértőnek, aki ezt a feladatot hajlandó elvégezni“– részletezi Dimović.

A levelezgetés, mint mondja, majdnem négy hónapig tartott, így a szakvéleményezést csak június végén történt meg. Néhány nappal később Milorad Nikolić meghalt a kórházi szobában.

„Miután M.D. rosszul lett a börtönkórházban, az orvosok a közelében voltak, mivel ez a reggeli beteglátogatás ideje alatt történt, és azonnal reagáltak. Az újjáélesztési kísérlet, amit az elsősegély-szolgálat dolgozóival együtt végeztek körülbelül 45 percig tartott, de sikertelem volt. Az elhunyt testét bonctani vizsgálatra vitték. M.D. a szakosított intézetben való tartózkodása alatt pszichiátriai kezelés alatt volt, amellett a vér túlzott zsírtartalma miatt is    szedett gyógyszereket“ – áll a büntetőjogi szakciók érvényesítésének Igazgatóságának a közleményében.

A családtagok szerint azt lett nekik mondva, hogy Miloradnak leállt a szíve, és hogy a halála természetes módon állt be. De ők ebben nem hisznek és a bonctani, illetve toxikológiai jelentésre várnak.   

„Hazudtak a szakvéleménnyel, hazudni fognak a boncolásnál is. Egyik hazugságból a másikba mennek. Világos, hogy Milorad Nikolić az egyik pillanatban 40 km-t bírt futni, aztán másnap már a mosdóig sem bírt elmenni. Ez tény. Ezt magyarázza meg egy orvos vagy valamelyik szakorvos“ – teszi fel a kérdést Dragan Nikolić.

A bonctani vizsgálatnak meg kellene válaszolnia azt a kérdést, hogyan és miért halt meg Milorad Nikolić. Mindemellett az esetet ellenőrizni fogja a polgári jogvédő is, aki szerint a beteg ember felett nem is kellett volna ítélkezni, hanem gyógykezeltetni.

„A polgári jogvédő a számos jelentésében, az illetékes szerveknek küldött ajánlásaiban rámutatott arra, hogy a mentélis zavarokkal küszködő embereknek nem lehetnek börtönben, sem fogvatartásban. Az a személy, aki önmaga és mások számára veszélyes, azt pszichiátria kórházba kell vinni, véli Miloš Janković polgári jogvédő.

A TVN1 a verbászi bíróságnak számos kérdést küldött, amelyek a bíróségi eljárásra vonatkoznak a szakértők alkalmazásával kapcsolatban, és a következő napokban várjuk a válaszokat.