2024. április 19., péntek
ZOMBORI MIGRÁNSHELYZET

Gyors megoldást ígérnek

A zombori Sikara település lakói folytatják tiltakozó összejöveteleiket, amit az robbantott ki, hogy a hét elején a sétaerdőben elhelyezett fiatalkorú menekültek egy csoportja rátámadt egy 17 éves helybéli lányra.

Második napja tiltakoztak a sikaraiak (Fotó: Fekete J. József)

Második napja tiltakoztak a sikaraiak (Fotó: Fekete J. József)

Az eset olaj volt a pislákoló tűzre, a helyieknek ugyanis vagy két hónapja egyre több problémájuk van a befogadóközpont új lakóival. A polgárok tiltakozásának második napján a tömeg előtt megjelent Antonio Ratković, a város polgármester asszonyának a helyettese és Zoran Rus, a Szerb Haladó Párt tanácsnoki csoportjának a vezetője.
Ratković az egybegyűlteknek és az újságíróknak elmondta, hogy az elmúlt két hétben többször is összeült a migrációs tanács, és hogy az összejöveteleken részt vettek a Menekültügyi Biztosság képviselői is, valamint azt, hogy a helyi önkormányzat a lehetőségeihez mérten mindent megtesz a migránsok okozta problémák mielőbbi megoldásának érdekében. Közölte, hogy a polgárok petícióit és beadványait az önkormányzat továbbította a felsőbb szervekhez. Bizakodásának adott hangot, hogy a migránsok támadása után előállt új helyzetet két-három napon belül sikerül megoldani. Azt viszont nem pontosította, hogy erre milyen módot választ az önkormányzat.
A Sikara lakói a polgármester-helyettesnek is megismételték, hogy a helyzet igencsak aggasztó, és hogy elveszítették a biztonságérzetüket.
Egyik helybéli hölgy kifejtette, hogy igencsak kellemetlen, hogy ismeretlen személyek fényképezik a gyerekeket, a házakat, és verbálisan zaklatják a kiskorúakat. Rámutatott, hogy a befogadóközpont közelében, a labdarúgópályán egy regisztrálatlan migránscsoport él, az ottani nyilvános vízcsapnál mossák az alsóneműjüket, ott fürödnek, és a pályán alusznak.
Egy másik felszólaló szerint a problémákat az újonnan érkezett afgánok és pakisztániak okozzák. Korábban 120 migráns család tartózkodott a táborban, velük semmilyen gond nem volt. A helyi lakosok segítettek is nekik, beengedték őket a házukba is, a menekültek újabb csoportjának a megérkezés után azonban a helyzet erőteljesen súlyosbodott. Ő maga eddig 4-5 alkalommal volt kénytelen rendőrségi beavatkozást kérni a menekültek randalírozása miatt. Négy gyerekét a legkevésbé érzi biztonságban a településen. Nem engedi őket a játszótérre, se a sétaerdőbe, sőt a helybéliekkel egy új játszóteret kellett kialakítaniuk a sikarai gyerekeknek.
A tiltakozó összejövetelen elhangzott, hogy mintegy két hónapja problémáznak a migránsok, és ezzel mindeddig senki sem foglalkozott. Csupán az incidenst követő első tiltakozás után jelent meg a Menekültügyi Biztosság terepjárója, hogy figyelmeztesse a táborlakókat a tisztességes viselkedésre. Miért kell kivárni, hogy valami kellemetlen és rossz történjen ahhoz, hogy a hatóság beavatkozzon, kérdezik a Sikarában élők, akik megerősítették, hogy a mindennap este hét órára időzített tiltakozó összejöveteleiket mindaddig folytatják, amíg vissza nem áll a rend és a nyugalom a környéken.
Antonio Ratković, a polgármester helyettese egyébként Béregen él, ahol úgyszintén problémás volt a migránshelyzet, de szerinte sikerült ellenőrzés alá helyezni a történéseket. Más források szerint viszont éppen Béreg környékén parázslik a helyzet. A migránsok taxival közelítik meg a hármas határt, fuvarosaik Bezdánban a csatornaparton közelítik meg Béreget és Küllődöt, mert a közúton a szerb rendőrség megállítja őket. Így inkább kiszállnak a két falu között, majd a Bajai csatornán igyekeznek eljutni a szerbiai határőrházig, mert ott nem állomásozik katonaság, és onnét erdőt, lápot, mocsarat gázolva eljutnak a magyarországi határőrházig, ahol viszont keményen lépnek föl velük szemben, és visszafordítják őket. Ha a csatornán Horvátországa mennek, az ottani hatóság is föltartóztatja őket. Zomborban már nem lehet gumicsónakot vásárolni, a migránsok csónakjait a horvát hatóság rendre begyűjti. Érdekesség, hogy az illegális határátkelésre készülő migránsok ellopták például a Vajdasági Vizek Közvállalat Bezdánban állomásozó csónakját is, a meghiúsított határátlépést követően a horvát hatóság visszaszolgáltatta.