2024. április 25., csütörtök

Légyott a könyvvel

Vajdasági magyar könyves seregszemle ma Zentán – Bemutatják a Magyar Szó kiadványait is

Légyott a könyvvel címmel először öt éve került sor olyan vajdasági magyar könyves seregszemlére, amely a Supka Géza által alapított Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódóan összegyűjti a könyvhéten is szereplő vajdasági magyar kiadókat, könyvkiadással is foglalkozó szervezeteket, intézményeket, lehetőséget teremtve ezáltal a kiadói és szerzői bemutatkozásra. Az eddigi rendezvények helyszíne három alkalommal a Zentai Alkotóház, egy ízben pedig Újvidéken a Forum-ház volt.

Az idén ma, pénteken, 10-től 14 óráig tart a könyves légyott, méghozzá a zentai piac kivételes miliőjében, ahol a hetipiac látogatói a vajdasági magyar könyvek kínálatával is találkozhatnak, akik pedig betekintést szeretnének nyerni szerző és kiadó világába, azok beszélgetéseken, villám-könyvbemutatókon is részt vehetnek a piac belső terére nyíló Rin-Tin-Tin Klub kerthelyiségében, a friss kötetekbe ajánlást is kaphatnak a jelen lévő szépszámú szerzőtől.

A 88. Ünnepi Könyvhéthez és a 16. Gyermekkönyvnapokhoz kapcsolódó vajdasági esemény minden korábbinál tömegesebb, címszavaiban is gazdagabb, és méltán tart igényt a könyvhöz mind nehezebben jutó olvasó érdeklődésére. Kilenc kiadó jelezte részvételét: az Életjel, a Forum Könyvkiadó Intézet, a Magyar Szó Lapkiadó Kft., a Solymosy Könyvesház, a Thurzó Lajos Művelődési és Oktatási Központ, a zentai Történelmi Levéltár, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a szabadkai Városi Múzeum és a zEtna Kiadó.

A kötetek, illetve a kiadói programok bemutatásában a csütörtök déli adatok alapján huszonnyolcan vesznek részt: Beszédes István, Beszédes Valéria, Bíró Tímea, Böndör Pál, Brenner János, Csík Mónika, Csorba Béla, Döme Szabolcs, Fehér Dorottya, Fodor István, Gondi Martina, Hernyák Zsóka, Hicsik Dóra, Horváth Szilárd, Hugyik Richárd, Losoncz Márk, Molnár Tibor, Papp Árpád, Pejin Attila, Rajsli Emese, Sándor Zoltán, Sinkovits Péter, Solymosy Kurunci Viktória, Szarka Mándity Krisztina, Szarka Zoltán, Szűgyi Ferenc, Tari László, Várady Tibor, Vázsonyi Csilla, Vékás János, Virág Gábor és Zsoldos Ervin – áll a szervezők értesítésében.