2024. április 19., péntek

Ana Brnabić az új kormányfőjelölt

Legfontosabb kötelezettsége tovább erősíteni Szerbia tekintélyét a Nyugat és a Kelet irányában is

Aleksandar Vučić államfő Ana Brnabić jelenlegi államigazgatási minisztert javasolja a kormány élére. A tegnap megtartott sajtótájékoztatón írta alá javaslatát, amit a parlament elé terjeszt megvitatásra.

Az államfő a sajtótájékoztatón írta alá a kormányfő személyére tett javaslatát, amit majd a képviselőház elő terjeszt (Ótos András felvétele)

Az államfő a sajtótájékoztatón írta alá a kormányfő személyére tett javaslatát, amit majd a képviselőház elő terjeszt (Ótos András felvétele)

Mint Vučić kiemelte, döntését elsősorban arra alapozta, hogy a megkezdett reformokat és az elért eredményeket csak az tudná a jövőben is ugyanolyan odaadással és energiával folytatni, aki eddig is a kormányban dolgozott. Szavai szerint az egyik legfontosabb kötelezettsége az új kormányfőnek az lesz, hogy tovább erősítse Szerbia tekintélyét Nyugaton és Keleten egyaránt. Szerbia stratégiai célja az Európai Unióhoz való csatlakozás, de fenn kell tartani jó kapcsolatait Oroszországgal, Kínával, az arab országokkal és minden más állammal is.

– Azt gondolom, Szerbia függetlenségét és szuveneritását senkinek sem kell bizonyítani – emelte ki Vučić, majd hozzáfűzte: az új kormányfő nagyon nagy kihívások elé néz. Elmondta, Szerbia többé nem olyan ország, ahol a politika évről évre változik, és a megkezdett törekvéseket végig kell vinni. Csökkenteni kell a munkanélküliséget, mégpedig a kitűzött 10 százalékos szint alá, és olyan életkörülményeket kell teremteni az országban, ahol a lakosság a nehéz reformok eredményeként a fizetések és a nyugdíjak növekedését tapasztalja.

– Hiszem, hogy Ana Brnabić szorgalmasan és teljes odaadással végzi majd a munkáját – emelte ki az államfő.

Újságírói kérdésre válaszolva rámutatott, a kormányfőjelölttel folytatott beszélgetésből kiderült, biztosan megmarad a jelenlegi kormány gerince, vagyis a miniszterek többsége folytatni fogja az elkezdett munkát, csak kisebb váltóztatások várhatók. Vučić szerint Brnabić teljes bizalommal van jelenlegi kollégái iránt, mégis várható, hogy egy-két minisztériummal több lesz.

Aleksandar Vučić érdemesnek tartotta elmondani azt is, annak ellenére, hogy a legutóbbi választásokon a Szerb Haladó Párt kiemelkedően jó eredményt ért el, mégsem érzi kudarcnak, hogy a kormány élére egy olyan személyt javasol, aki nem tagja ennek a pártnak.