2024. április 23., kedd

Belgrádban a Bundestag elnöke

Norbert Lammert: Szerbiában az utóbbi években változások történtek, és ezekre a jövőben is szükség lesz, ha az uniós tagság a stratégiai cél

Többnapos hivatali látogatásra érkezett szerdán Belgrádba Norbert Lammert, a német szövetségi parlament, a Bundestag elnöke, akit elsőként Aleksandar Vučić államfő fogadott munkavacsora keretében. Tegnap a rangos németországi vendég Maja Gojkovićtyal, a köztársasági parlament elnökével és Ivica Dačić külügyminiszterrel is tárgyalt, majd felszólalt a tiszteletére összehívott rendkívüli képviselőházi ülésen.

Norbert Lammert: Az elmúlt években Németország volt Szerbia legfontosabb kereskedelmi partnere és donátora (Fotó: Beta)

Norbert Lammert: Az elmúlt években Németország volt Szerbia legfontosabb kereskedelmi partnere és donátora (Fotó: Beta)

Norbert Lammert, a német szövetségi parlament, a Bundestag elnöke a Köztársasági Képviselőházban elhangzott beszédében úgy fogalmazott: Szerbia alkotmányának módosításáról a parlamentben kell vitát nyitni, hiszen ez a demokrácia lényegi jellemzője.

A köztársasági parlament külön ülésén Lammert úgy értékelte, hogy az utóbbi években Szerbiában fejlődés tapasztalható ugyan, de „nyilvánvalóan szükséges” a reformok folytatása, s nemcsak a gazdaságiaké, hanem a politikaiaké is.

– Ha jól értettem, beiktatási beszédében az államfő párbeszédet jelzett alkotmányos kérdésekről. Ennek legfontosabb helye szerintem éppen ez a képviselőház. Itt lehet megvitatni, hogy milyen irányban változzon az alkotmány az ország fejlődése érdekében, különös tekintettel az uniós csatlakozásra – mondta a Bundestag elnöke. Közölte: Belgrádban minden beszélgetőtársa azt erősítette meg, hogy Szerbia és Németország kétoldalú kapcsolatai jók, s többé-kevésbé mindannyian egyértelműen úgy nyilatkoztak, hogy Németországtól különleges szerepvállalást várnak el Szerbia EU-s csatlakozási folyamatában.

– Egyik is, másik is új dolog, és nem magától értetődő. Nem voltak Szerbia és Németország kapcsolatai mindig szorosak és barátiak, és nem tekintették mindig Németország szerepét különösen konstruktívnak – fogalmazott Lammert, hozzátéve, hogy az utóbbi években változások történtek, és ezekre a jövőben is szükség lesz, ha az uniós tagság a stratégiai cél.

Lammert azt mondta: Németország „tudomásul vette”, hogy Szerbia az Európai Unió mellett döntött, Berlin pedig „nyitott és jóindulatú” ez iránt az álláspont iránt. Az elmúlt években Németország volt Szerbia legfontosabb kereskedelmi partnere és donátora, ami azt jelzi, hogy érdekelt az ország és az egész térség fejlődésében. A tapasztalat azt mutatja, hogy nincs demokrácia stabilitás nélkül, de stabilitás sem létezhet demokrácia nélkül.
A Weimari köztársaság példáját említve, amely a konszenzus kialakításának lehetetlensége és a kompromisszum elutasítása miatt bukott meg, Lammert arra figyelmeztetett, hogy a demokratikus rendszerek működésének elengedhetetlen feltétele a kompromisszum.
– Az, ami a demokráciát demokráciává teszi, nem a kormány létezése, hanem a parlamenté.
Az a tény, hogy van kormány, még nem tesz különbséget a rendszerek között. A rendszert a parlament létezése teszi demokratikussá, a parlamenté, amelyben valakik álláspontokat képviselnek, és amely ellenőrzi a kormányt – fejtette ki tegnap Norbert Lammert.

A Bundestag elnökét fogadta Maja Gojković házelnök is (Fotó: Beta)

A Bundestag elnökét fogadta Maja Gojković házelnök is (Fotó: Beta)

A Bundestag elnökét szerbiai látogatásának első napján, szerda este fogadta Aleksandar Vučić államfő, aki kijelentette, hogy a régióban a helyzet bonyolult, de békés, és hogy Szerbia mindent megtesz a stabilitás megőrzése érdekében. Vendégével közölte, hogy Szerbia külpolitikai prioritása az Európai Unió, és ez nem fog változni. Lammert arról biztosította Szerbia elnökét, hogy Németország minden szükséges támogatást megad a Belgrádban bejelentett reformokhoz.

A Bundestag elnökét fogadta Ivica Dačić megbízott kormányfő, külügyminiszter és Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke is.

Norbert Lammert találkozott a parlament külpolitikai bizottsága Német Barátság Frakciójának tagjaival is, köztük Kovács Elvirával, a VMSZ köztársasági képviselőjével. Az erről kiadott közlemény szerint Lammert azt mondta: Szerbia európai távlatait nemcsak Belgrádban, hanem az Európai Unióban is komolyan fogták fel. A német szövetségi parlament elnöke megelégedéssel nyugtázta, hogy a szerbiai parlamenti képviselők mindinkább érdeklődnek a Bundestag tagjaival való együttműködés iránt. Vesna Marković, a Német Barátság képviselői csoport vezetője kiemelte: Belgrád tudatában van annak, milyen fontos szerepe van a Bundestagnak egyebek között az uniós tárgyalási fejezetek megnyitásában is.