2024. március 28., csütörtök

Miért morzsolódnak le az iskolában?

Mindenekelőtt a roma gyerekek felzárkóztatását célozta meg a Save The Children és az oktatási minisztérium

Az oktatási minisztérium és a Save The Children nemzetközi szervezet együttműködési szerződést írt alá, amely alapján a legrosszabb anyagi körülmények között élő, mindenekelőtt a roma közösséghez tartozó gyerekek szociális inklúziójára helyezik a hangsúlyt, és megpróbálják arra ösztönözni a gyerekeket és szüleiket, hogy a kiskorúak ne hagyják el idő előtt az iskolát.

Andrea Žeravčić a Save The Children képviseletében elmondta, a társadalom szélén élő gyerekek oktatásának felfejlesztését szolgáló projektum 18 hónapig tart, vagyis 2018-ig valósítják majd meg az ország területén 12 iskolában, mégpedig a jablanicai és a pčinjai körzet, valamint Belgrád területén. Ekkor gyűjtenek majd be olyan adatokat is, amelyek rámutatnak arra, miért maradnak ki a gyerekek az iskolából, vagy miért nem folytatják tanulmányaikat.

Vicsek Annamária, az oktatási minisztérium államtitkára arra mutatott rá, hogy a roma gyerekek csupán 69 százaléka iratkozik be az általános iskolába, és mintegy 64 százalékuk fejezi be a nyolcadik osztályt.

Ismertetve a projektumot az államtitkár elmondta, amellett, hogy felmérést végeznek majd a nehéz anyagi körülmények között nevelkedő, mindenekelőtt roma gyerekek alapfokú oktatásáról, megvizsgálják a lemorzsolódás okait, és azonosítják azokat a gyerekeket, akik az oktatási rendszeren kívül vannak. Olyan pedagógusok képzését is tervezik, akik motiválhatják, illetve kellő időben felismerhetik a kialakult gondokat, hogy a gyerekek az iskolában maradhassanak. Szeretnék visszahelyezni azokat a gyerekeket is az iskolapadba, akik valami miatt ott hagyták a tanintézményt.

Tizenkét iskolában tanórákon kívüli aktivitásokat szerveznének meg, ezekben az iskolákban a diákok uzsonnát és iskolafelszerelést is kapnak majd. Ám nemcsak a gyerekekkel, hanem a szülőkkel is foglalkoznak majd.

Vicsek Annamária részletezve azokat a programokat, amelyeket az oktatási minisztérium az elmúlt években elindított, és a nehéz anyagi helyzetben levő diákok felzárkóztatását és továbbtanulását teszik lehetővé, egyebek mellett elmondta, a 2015/2016-os tanévben 176 ösztöndíjat adott a minisztérium a legjobb diákoknak, a 2016/2017-es tanévben 150-et. Ám a következő tanévben lehetőség nyílik arra, hogy jelentősen többen kapjanak ösztöndíjat, és ne csak azok a nehéz anyagi körülmények között élők, akik kitűnő bizonyítványt tudnak felmutatni, hanem a jeles eredményt is támogatják majd ösztöndíjjal.