2024. április 19., péntek

Miért drágul a cigaretta?

Július 1-jétől ismét drágul a cigaretta Szerbiában. Ez a dohányáru jövedéki adójának 1,5 dináros emelkedésével magyarázható. Ezek után az államot 65,5 dinár illeti meg, az eddigi dobozonkénti 64 dinár helyett.

A jövedéki tervet, valamint a jövedéki adóról szóló törvénymódosítást az idei év elején fogadták el. Ez azt jelenti, hogy az említett állami teher 2020-ig minden hat hónapban emelkedik majd, és a jövedéki adó összehangolása januárban és júliusban történik meg.

A gyártók azonban az áraikat nemcsak a jövedéki adó 1,5 dináros értékével növelik majd. A cigaretta ugyanis dobozonként további 8,5 dinárral drágul, tehát 10 dinárral lesz magasabb. Ez a dobozonkénti 33 százalékos közteherrel, illetve a hozzáadottérték-adóval magyarázható. Így ha a cigaretta dobozonkénti ára 220 dinár, ebből a jövedéki, a hozzáadottérték-adó, valamint a közteher miatt az államot 180 dinár illeti meg. Abból a 10 dinárból, amennyivel emelkedik a cigaretta ára, kétharmada az államot, a többi pedig a gyártókat, a forgalmazókat és a kereskedőket illeti meg.

Mindez leginkább a dohányosok körében kelt aggodalmat. A cigaretta dobozonkénti árának emelkedéséről szóló határozatot a vranjei British American Tobacco gyártócég már megjelentette a Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönyében. Az árlista alapján egy doboz Pall Mall ezentúl 230 dinárba kerül, egy Lucky Strike ára pedig 240–260 dinár. Az említett gyártó cég legdrágább cigarettájának dobozonkénti ára 340 dinár lesz – olvasható a Večernje novosti napilapban.