2024. április 25., csütörtök

Szerbia az európai átlag fele alatt

Alig néhány ország jár mögöttünk vásárlóerőben

Az Eurostat statisztikai cég 2016-os évre vonatkozó adatai szerint az átlagos szerbiai háztartás vásárlóereje az európai átlag felénél is alacsonyabb, annak csupán 45%-a. Az anyagi jólétet tekintve Szerbiát csak Bosznia és Hercegovina, Macedónia és Albánia múlja alul. Bulgáriában az európai átlag 53%-a a vásárlóerő, míg Horvátországban 59%, Romániában 63%, Szlovéniában pedig 75% ez a mérőszám. A lista másik végén Luxemburg 32%-kal, Németország 22%-kal, Ausztria pedig 18%-kal lépi túl az európai átlagot.

– A hazánkat jellemző színvonalról legjobban az árulkodik, hogy másfél átlagfizetésre van szükségünk egy átlagos fogyasztói kosár megtöltéséhez – magyarázta Saša Đogović közgazdász, aki szerint az életminőségünkről az is sokat mond el, hogy egy átlagos háromfős család bevételeinek több mint a felét az egzisztenciális szükségletekre – élelmiszerek, villanyáram, fűtés – költi. A szakember szerint az előbbieknél is riasztóbb, hogy alkoholra és dohányra a költségvetésünk kb. 4,5%-át, míg oktatásra mindössze 1%-át költjük.

Az idei évre vonatkozó legérdekesebb adatot az Országos Statisztikai Hivatal hozta nyilvánosságra. A felmérés szerint az első negyedévben a háztartások átlagosan rendelkezésre álló pénzösszege 60.065 dinár volt, míg az átlagos kiadások ennél többet, 61.370 dinárt tettek ki. Ez azt jelenti, hogy a szerbiai háztartások átlagosan havonta több mint ezer dinár hiányban vannak.