2024. április 26., péntek

Migránsok támadtak egy lányra

Tegnap még arról számoltunk be, hogy nincsen különösebb probléma a zombori befogadóközpontban elhelyezett migránsokkal, hiszen zömmel családos, kisgyermekes famíliák tartózkodnak a táborban.

Tiltakoznak a migránsok magaviselete miatt (Fotó: Fekete J. József)

Tiltakoznak a migránsok magaviselete miatt (Fotó: Fekete J. József)

Igen ám, de a šidi befogadóközpont bezárásával a zomboriban megháromszorozódott a menekültek létszáma, és megváltozott az összetételük, sok a kamasz és a fiatalkorú. Mint utólag kiderült, jelenlétük folyamatosan zavarja a helybelieket, félelmet kelt bennük, várható volt, hogy egyszer kipattan a szikra.
A zsarátnok kedden lobbant lángra, amikor migráns suhancok a tábor közelében rátámadtak egy, a városból hazafelé tartó 17 éves lányra, és erőszakoskodni próbáltak vele. A megtámadott szerencsére megúszta ijedtséggel. A helybeliek nyomban reagáltak, mintegy százan gyűltek össze másnap a Sikara városrész művelődési háza előtt, hogy a rendőrség és a Felsőváros helyi közösség képviselőinek elpanaszolják eddigi sérelmeiket.
A tábor környékén lakók közül többen elővigyázatosságból a gyerekeket nem engedik az utcán játszani. Elmondásuk szerint az újonnan elhelyezett fiatalok egyre több problémát okoznak. Bejárnak a házak udvarába, szemetelnek, szemtelenkednek, egyre gyakrabban a Sikarai út melletti házak előtt éjszakáznak, hangoskodnak, isznak, hiába kérik őket, hogy ne randalírozzanak, főleg ne az ablakok alatt. A közeli csatornapart melletti hétvégi házakba és udvaraiba is bekukucskálnak, ettől a házőrző kutyák sem riasztják el őket.
Folytatása a 6. oldalon
Mile Suzić, a zombori rendőrkapitányság rendvédelmi vezetője megígérte az egybegyűlteknek, hogy korlátozzák a migránsok esti kijárását a táborból, valamint megtiltják nekik, hogy csoportosan kószáljanak a városban. Az összejövetel résztvevői fölhívták a helyi önkormányzat illetékeseit, hogy végre kapcsolódjanak be a hónapok óta tornyosuló problémák megoldásába, amiről korábban már petíciót nyújtottak be az önkormányzatnál. Egyben kilátásba helyezték, hogy folytatják a tiltakozó összejöveteleket a helyi migránskérdés végleges megoldásáig.
Zomborban, a Sikara sétaerdőben létesített befogadóközpontban jelenleg 395, zömmel pakisztáni és afganisztáni menekült tartózkodik. A táborban egy héttel ezelőtt járt Nenad Ivanišević államtitkár, és akkor bejelentette, Szerbiában egyetlen befogadóközpont kapacitását sem bővítik, meg hogy a helybeliek toleránsak a város újonnan érkezett lakói iránt. Miként a tiltakozás első napján kiderült, nem egy helybeli tervezi, hogy elköltözik ebből a városrészből.