2024. április 25., csütörtök

Ferences portrésorozat

Mathias Hanisch vándorfestő művei június 21-éig tekinthetők meg a ferences rendházban

A szabadkai ferences rendház az idén ünnepli fennállásának háromszázadik évfordulóját. Szerdán a jubileumi rendezvénysorozat részeként a ferences rezidenciában megnyitották Mathias Hanisch késő barokk vándorfestő műveinek kiállítását, amely egyben a város legkorábbi művészeti gyűjteménye. Ferences szenteket ábrázoló portrék és oltárképek kerültek bemutatásra. A festmények restaurálását Korhecz Papp Zsuzsanna, a Városi Múzeum munkatársa végezte.

(Fotó: Paszterkó Erika)

(Fotó: Paszterkó Erika)

A kiállítást fr. Wertheim Mátyás szegedi rendházfőnök nyitotta meg. Elmondta, hogy egy egyedülálló alkalomról van szó, amikor lehetőség van betekinteni a kolostor falai közé. A kiállítás az egykori ferencesek életét mutatja be, valószínű, hogy ezeket a képeket ünnepekkor beépítették az adott liturgiába, és a tanításban is nagy szerepük lehetett. Elmondta, mindig szoros kapcsolat volt Szeged és Szabadka között, és körvonalazódnak a további együttműködésre vonatkozó tervek, hogy ez a régió továbbra is együtt lélegezzen.

– Szabadkán minden a ferencesektől indult, az idetelepedett lakosságnak nemcsak a lelki gondozását végezték, hanem orvosaik is voltak, 1687-től vezették az anyakönyveket, és az iskoláztatás is velük kezdődött, ugyanakkor a művészet is hozzájuk kötődik, az első színházi előadást is ők tartották meg. A régebbi időkből, a tizennyolcadik századból régi oltárképek is maradtak, ugyanis a templomot 1907-ben átépítették, kibővítették, ezért a barokk oltárképekre már nem volt szükség, a ferencesek ezeknek a többségét félretették, és a kolostorban őrzik. Az eredetileg 35 darabból álló ferences portrésorozat Mathias Hanisch késő barokk vándorfestő alkotása. A művek kutatásába, restaurálására, valamint bemutatására sikerült bevonni a múzeumot, így sikerült megmenteni és bemutathatóvá tenni az említett műveket. Mathias Hanisch művei ferences szenteket ábrázolnak, mindegyik mű ikonográfiailag azonosítható. Mindegyik alkotáson fel van tüntetve az adományozó neve, ez tulajdonképpen a tizennyolcadik századbeli magyar társadalomnak a tükre, a földbirtokosoknak, az orvosoknak, a tanároknak, a városi funkcionáriusoknak a gyűjtőhelye, akik akkor erre pénzt adtak – mondta dr. Korhecz Papp Zsuzsanna a megnyitón.

A jubileumi év alkalmával a szabadkai ferences rendház magángyűjteménye június 15-étől 21-éig a ferences rendház első emeletén tekinthető meg 10 és 12, valamint 15 és 17 óra között.

– A ferences templom és kolostor jelentős szellemi és kulturális intézménye Szabadkának. Itt alakult az első iskola, innen származik a szabadkai gimnázium, a kolostorban lett bemutatva az első színdarab. Az évforduló rendezvényei kiváló alkalom múltunk megismerésére, mert igazán van, amit meg kell ismernünk, és amire büszkék lehetünk – mondta Zdenko Gruber gvárdián.