2024. április 25., csütörtök

Gyorsabb ügyintézés, új szolgáltatások

Önállósul Kishegyes község szociális központja – Több mint 600 család kap szociális segélyt a községben – Beszélgetés az alakuló Kishegyesi Szociális Központ megbízott igazgatójával

Kishegyes község képviselő-testületének ülésén már korábban felvetődött az az elképzelés, hogy Topolya és Kishegyes Község Szociális Központjának kishegyesi részlege önállósuljon. Erről határozat született, s a legutóbbi ülésen kinevezték a Kishegyesi Szociális Központ ideiglenes igazgatóbizottságát, valamit igazgatóját. A folyamat elindult, és várhatóan őszig a tényleges önállósulás is megtörténik. Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó, a központ megbízott igazgatója szerint számos előnnyel fog járni, ha Kishegyes község saját szociális központot kap.

Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó (Fotó: Lakatos János)

Nagy Mélykúti Kiskovács Ildikó (Fotó: Lakatos János)

– A legtöbb községnek Vajdaságban már van saját szociális központja, illetve Szerbiában is elég kevés az olyan szociális központ, amely két vagy három községé. Ebből a szempontból is szükség volt rá, hogy törvényes keretek között működjünk. Úgy gondoljuk, hogy amennyiben saját szociális központunk van, színvonalasabb szolgáltatást tudunk nyújtani, vagyis szolgáltatásainkat jobban tudjuk igazítani ahhoz, ami a kishegyesi embereknek megfelel. Emellett az ügyintézés is gyorsabbá válik. A kishegyesi szociális központ valójában még nem alakult meg, az igazgatóbizottságot ugyan kinevezték, amely azonban még ideiglenes. Jelenleg az alapító okiratokon dolgozunk, ezután lehet bejegyezni az új központot. Amint ez megtörtént, jogunkban áll önállóan pályázni, olyan dolgokra, ami az itt élő emberek érdekét szolgálja. Esetlegesen új szolgáltatásokat is be tudunk vezetni. A községhez is önállóan tudunk fordulni, és saját ötleteinket tudjuk majd megvalósítani. Mindennek a célja, hogy élhetőbb életet biztosítsunk az itt élő embereknek.

 Milyen új elképzeléseik vannak?

– Szeretnénk bevezetni a gyermek-személyikísérő szolgáltatást. Erre vonatkozóan már megtettük az első lépéseket, és remélhetőleg szeptemberben már megvalósul. Illetve egy új szolgáltatással is szeretnénk próbálkozni, ami még nem körvonalazódott pontosan, és csak pilotprogramként fog működni. Ez egy családsegítő személy alkalmazását jelenti. Erre még közösen pályáztunk, de a megvalósítás már ránk vár. A különválásnak köszönhetően gyorsulni fog az ügyintézés is. Ha például valaki most egyszeri támogatásban részesül, akkor azt Topolyán jóvá kell hagyni, és csak utána lehet itt átutalni. Ez más dolgokra is ugyanígy jellemző.

 Mikorra fog megvalósulni a különválás?

– A különválás szeptemberre tud realizálódni. Az igazgatóbizottság hamarosan elfogadja az alapító okiratot, és készülnek az egyéb szükséges iratok is. Miután megtörténik majd a bejegyzésünk, és saját számlaszámunk lesz, onnantól kezdve önálló intézménynek számítunk.

Hogyan alakul a szociális központ felhasználóinak a száma Kishegyes községben?

– Kishegyes községben növekszik a felhasználók száma, így ilyen szempontból is indokolt a különválás. A községben jelenleg mintegy 620 család van, akik szociális segélyben részesülnek. De nem csak ők a felhasználóink, ugyanis van 128 ember, aki ápolási díjat kap, havonta nagyjából 60 ember egyszeri segítségben részesül, emellett foglalkozunk a gyámsággal, a gyermekek családon belüli elhelyezésével, válásoknál véleményezést adunk stb. Szolgáltatásaink iránt évről évre nő az igény. Két-három évvel ezelőtt 20 százalékkal megnőtt a szociális segély felhasználóinak a száma, azóta néhány százalékos változásokról beszélhetünk. A munkanélküliség döntő tényező, mivel az emberek nagy része nem dolgozik, vagy feketén dolgozik. Az elvándorlás a szociálisan rászoruló réteget nem érinti, vagyis emiatt nem csökkent a felhasználóink száma.