2024. április 20., szombat

Litvánia biztonsági kockázatnak minősített egy fehéroroszországi nukleáris erőművet

Litvánia csütörtökön biztonsági kockázatnak minősítette a Vilniustól 50 kilométerre délre, a szomszédos Fehéroroszország Asztravec nevű városában épülő nukleáris erőművet. Litvánia szerint Minszk a létesítmény építése során figyelmen kívül hagyja a nemzetközi biztonsági és környezetvédelmi előírásokat.

A vilniusi törvényhozás egyhangúlag elfogadott határozata szerint az asztraveci atomerőmű veszélyt jelent a környezetre, az életminőségre, valamint a közegészségre is. Saulius Skvernelis litván miniszterelnök az épülőfélben lévő létesítményt "az egyik legnagyobb veszélynek" nevezte országára nézve.
Minszk jelenleg orosz segítséggel épít két atomreaktort a litván határ közelében Vilnius határozott tiltakozása ellenére. A litván fővárostól mintegy 50 kilométerre lévő atomerőmű építési munkálatai 2001-ben kezdődtek és várhatóan az idei év végén, esetleg jövőre lezárulnak.
Vilnius azt állítja, hogy Minszk a létesítmény építése során figyelmen kívül hagyja a nemzetközi biztonsági és környezetvédelmi előírásokat, s ezért a munkálatok során ismételten balesetek történtekFehéroroszország ugyanakkor alaptalanként utasította vissza szomszédja bírálatát, és Ija Malkina fehérorosz környezetvédelmi miniszterhelyettes közölte: az építési munkálatok folytatódni fognak.
Litvánia egyetlen atomerőművét a balti ország 2004-es uniós csatlakozását követően bezáratta. Áprilisban pedig a litván parlament olyan törvényt fogadott el, amelynek értelmében az elektromos áram importja tilos a nem biztonságosnak minősített erőművekből.