2024. április 26., péntek

A kötelezettségszegési eljárás Brüsszel zsarolása

Egyetlen tagállam sem hajtotta végre a kvótadöntést

Az Európai Bizottság (EB) kötelezettségszegési eljárást indított kedden Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést. Kormányoldalról elutasítóan fogadták a döntést. A kötelező befogadási kvóta ügyében kilátásba helyezett eljárás elmélyíti az Európai Unió megosztottságát – szögezte le a lengyel külügyminisztérium a keddi közleményében. Prága megerősítette, hogy továbbra sem fogad be egyetlen migránst sem a kvótaelosztás keretében. Magyarország részéről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter zsarolásnak nevezte az eljárás elindítását.

A nyilatkozatháború tegnap is folytatódott.

„A kvótadöntést senki nem hajtotta végre, azok sem, akik egyébként támogatták az Európai Tanácsban ezt a szerintünk rossz döntést – mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió 180 perc című műsorában szerdán. Kiemelte: a kvótadöntést nemhogy százezres, ezres nagyságrendben sem tudták végrehajtani. Hozzátette: ha egy illegális bevándorlót, aki Németországba, Svédországba vagy Hollandiába akart menni, elvisznek Várnába, Konstancába vagy Rigába, vissza fog menni a célországok egyikébe, mivel ezeket az embereket nem lett ott tartani.

Brüsszelt bírálta a külgazdasági és külügyminiszter is szerdán, amiért nem foglalkozik a terrorfenyegetettséggel, viszont Magyarország és két másik közép-európai ország ellen kötelezettségszegési eljárást indít a kvótaügyben.

Az Európai Bizottság miért nem tárgyal arról, hogy hogyan adjuk vissza a biztonságot az európai embereknek? Miért nem tárgyal arról, hogy mit kell tenni minden idők legsúlyosabb terrorfenyegetettségével szemben Európában? – tette fel a kérdést Szijjártó Péter.

Rövid idő alatt több száz ártatlan ember halt meg terrortámadásokban. A kérdés az, hogy az Európai Bizottság vagy az Európai Parlament mikor akar ezzel foglalkozni – folytatta a miniszter. Hozzátette: Magyarország, Lengyelország és Csehország „kipécézése” már remekül megy, de ez az európai kettős mércét mutatja.

„Azt gondoltam, hogy az európai kettős mércének is van határa, de a tegnapi napon bebizonyosodott, hogy nincs” – fogalmazott a külügyminiszter.

Magyarország mindent megtesz azért, hogy garantálja a magyar emberek biztonságát, és hogy Magyarországon keresztül illegális bevándorló ne jusson el Nyugat-Európába – mondta a tárcavezető.

Szijjártó Péter leszögezte: szimpla zsarolásnak tartják az Európai Bizottság döntését az eljárás megindításáról. Magyarország a nyomásgyakorlás ellenére kitart amellett, hogy nem enged be illegális bevándorlókat. Megengedhetetlen, hogy az Európai Bizottság el akarja venni a tagállamoktól a jogot, hogy maguk döntsék el, kiket akarnak beengedni és kikkel akarnak együtt élni, vagy kikkel nem – közölte a miniszter.

Másként látják ugyanezt Brüsszelben. Az európai szolidaritás nem „egyirányú utca”, a megállapodásokat nem teljesítő tagállamokkal szemben büntetőintézkedések lépnek érvénybe – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén. Juncker aláhúzta, hogy a hangsúly nem a szankciókon, hanem az európai jog betartásán van.

A német kormány is támogatja a döntést, ezt Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő nyilatkozta tegnap berlini sajtótájékoztatóján.

A döntés támogatói közé tartozik Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője is, amely pártcsaládnak a Fidesz is tagja. A menekültelosztási kvóták rendszere nem bukott meg, és az uniós külső határok biztosítása után el lehet kezdeni beszélni az európai uniós tagállamok közötti „belső szolidaritásról” – jelentette ki egy szerdai interjúban.

„A bizottság lépése teljesen rendben van, mert az Európai Unió jogközösség, és valamennyi tagországnak tiszteletben kell tartania a közösségi jogot” – mondta.

Hangsúlyozta, hogy az uniós intézmények „készen állnak” az eljárás alapját jelentő 120 ezer fő elosztásán túlmutató, állandó „tehermegosztási” rendszer bevezetésére, de egyes tagállamok „önzősége” hátráltatja a folyamatot. Magyarán Weber a létszámkorlát nélküli kvótaelosztási mechanizmus pártján áll.

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök szerint a menekültkvóták rendszere manipuláció az államisággal, aminek következtében az uniós tagállamok elveszíthetik szuverenitásukat.

Zeman a dél-csehországi Milevskóban tett látogatásán, egy lakossági fórumon kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy minden országnak egyedül kell eldöntenie, kit fogad be a területére. Az elnök leszögezte, hogy a migránsok ügyében nem szabad engedni Brüsszelnek. „Erre ügyelnünk kell, mert minden katasztrófa észrevétlenül kezdődik. És aki egyszer lehajtja a fejét, az máskor is fejet fog hajtani” – vélekedett a cseh köztársasági elnök.

Maguk a migránsok sem érdekeltek abban, hogy Csehország befogadja őket – vélekedett a politikus. Szerinte a migránsok az Európai Unió más tagállamaiba akarnak eljutni, például Németországba. „Ott természetesen sokkal nagyobb szociális támogatást kapnak, mint amit nálunk kapnának” – jegyezte meg Zeman.