2024. április 25., csütörtök

Ana Brnabić lesz Szerbia új kormányfője

Ana Brnabić lesz Szerbia új kormányfője, jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján.  Ana Brnabić nemcsak Szerbia első női miniszterelnöke, hanem első nyíltan leszbikus kormányfője is lesz.

A jelenlegi önkormányzati és államigazgatási miniszter várhatóan a jövő héten teszi le a kormányfői esküt. Mivel a Szerb Haladó Párt koalíciós partnereivel támogatja a szerb köztársasági elnök döntését, a köztársasági parlament várhatóan megszavazza majd az új miniszterelnököt. Poziciójárol most le kell mondania, és a tervek szerint új kormányát és programját a jövő szerdáig ismerteti, ugyanis június 23-án lesz a szerb elnök hivatalos beiktatási ceremóniája, amelyen a tervek szerint már az új kormány megválasztott tagjai is részt vesznek. Brnabić neve végig a lehetséges jelöltek között volt. 

A tavaly augusztusi kormányalakításkor Ana Brnabić a nyilvánosság, különösen a külföldi hírügynökségek figyelmét azzal keltette fel, hogy a Balkánon és hazánkban egyedülálló példaként, homoszexualitását nyíltan felvállaló kormánytagként lépett be a Vučić-kabinetbe. 1975-ben született, a helyi szintű gazdasági fejlődés serkentésével foglalkozó nemzeti szövetség (NALED) igazgatóbizottságának elnöke.

A szerb államfő bejelenti az új kormányfő személyét (Fotó: Ótos András)

A szerb államfő bejelenti az új kormányfő személyét (Fotó: Ótos András)

Az angliai Hull Egyetemen szerzett oklevelet, majd vezetői tisztségeket töltött be számos nemzetközi projektum kivitelezési bizottságában. A Pexim Alapítvány alapító tagja, az USAID szerbiai koordinátora, a Continental Wind Serbia munkatársaként a kovini 300 millió eurós szélerőműpark megvalósításán is dolgozott. A szerbiai Etnohálózat tisztségviselője – a kézművességgel foglalkozó nők boldogulását segíti a szervezet.