2024. március 29., péntek

Mellszobor Cérna Tibor emlékére

A torontálvásárhelyi hős egyike volt, aki életét vesztette 1999-ben Koszovón, a Košarai ütközetben

Tegnap a bánáti Torontálvásárhelyen felavatták Cérna Tibor néphős mellszobrát. Cérna Tibor 1978. november 8-án született. A NATO bombázás idején Koszovón a 125. gépesített brigád lövész szakaszában teljesített szolgálatot, és 1999. április 28-án mártírhalált halt. A torontálvásárhelyi néphős tiszteletére állított szobrot a település központi parkjában helyezték el, amelyet Aleksandar Vučić köztársasági elnök Cérna Katával, Tibor édesanyjával együtt leplezett le. A szobor a fiatalon eltávozott katonának állít emléket 18 évvel azután, hogy Košaránál feláldozta magát. A Cérna család tagjai, illetve a magas állami, valamint katonai tisztséget betöltő személyek mellett Antalfalva Község, Torontálvásárhely Helyi Közösség Tanácsának vezetői, valamint a SABOR Harcos Szövetség tagjai helyezték el a kegyelet virágait annál a szobornál, amit a szövetség kezdeményezésére emeltek fel. Az avatóünnepségen jelen voltak a Tartományi Képviselőház, illetve a tartományi kormány tisztségviselői is. Az eseményen nagy számban a település polgárai is összegyűltek.

A torontálvásárhelyi hős szobrát az államfő és az édesanya leplezte le (Ótos András felvétele)

A torontálvásárhelyi hős szobrát az államfő és az édesanya leplezte le (Ótos András felvétele)

A szoboravatást követően elsőnek Voislav Vukašinović szólt az egybegyűltekhez. Ő egyike azoknak, aki a katonai szolgálatot követően hazatért családjához.

– Tizennyolc évet vártunk erre a pillanatra, hogy Cérna Tibor néphős előtt ilyen módon állítsanak emléket. Cérna Tibor egyike volt azon 108 elesett katonának, aki életét vesztette a Košarai ütközetben. Személye számunkra örökké tovább él – mondta Voislav Vukašinović.

Hozzátette: reméli a többi elhunyt katona személye előtt egy központi emlékművel tisztelegnek majd a közeljövőben.

Cérna Kata felszólalásában köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki jelent volt a tegnapi avatóünnepségen, és hozzájárult a szobor elhelyezéséhez. Külön örömet jelentett számára az, hogy láthatta azokat, akikkel a fia együtt teljesített szolgálatot. Elmondása szerint, amikor megpillantotta a mellszobrot, amely Cérna Tibort komoly arcvonásokkal ábrázolja, megpróbálta felidézni fia arcát, aki ezzel ellentétben mindig vidám, jó kedélyű és mosolygós volt.

Az édesanya hozzátette, Tibor bátor volt, ami nemcsak veleszületett tulajdonság, hanem nevelés kérdése is. Beszédében arra kérte az állam vezetőségét: őrizzék mindazok emlékét, akik szolgálat közben veszítették életüket, és gondoskodjanak azokról, akik hazatértek családjukhoz.

Aleksandar Vučić köztársasági elnök úgy fogalmazott, szavakkal nem lehet kifejezni, hogy mennyivel tartozunk Cérna Tibornak, aki 21 évesen mártírhalált halt. Tartozunk neki a nem megvalósított lehetőségekkel, álmokkal és tervekkel, hiszen még előtte állt az élet.

A Cérna család tagjai is elhelyezték a kegyelet virágait (Ótos András felvétele)

A Cérna család tagjai is elhelyezték a kegyelet virágait (Ótos András felvétele)

A köztársasági elnök rámutatott arra, hogy Košaránál 108 szolgálatot teljesítő katona halt meg.

– Tizennyolc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy emlékezni kezdjünk hőseinkre. Cérna Tibor is egyike azoknak, aki magyar volt, és mindenét feláldozta. Cérna Tibor mellett a szolgálat közben életüket vesztett hősök között voltak szerbek, montenegróiak és egy orosz nemzetiségű is – mondta az államfő.

Aleksandar Vučić hangsúlyozta, hogy a NATO bombázások idején az emberek vallási, nemzeti hovatartozástól függetlenül védték azt, ami mindenki számára létfontosságú, és ami nélkül elképzelhetetlen az élet – ez pedig a szabadság.

Elmondása szerint azzal, hogy Cérna Tibor emléke előtt ilyen módon tisztelgünk, nemcsak azt jelenti, hogy köszönetünket fejezzük ki. Bebizonyítjuk azt, hogy még ha némi késéssel is, de tovább őrizzük mindazok emlékét, akik életüket veszítették. Az államfő azt is hozzátette, hogy Szerbia jelenleg egy olyan ország, amelyben hinni kell. Az országban félelem nélkül élünk, és mindennap azon kell dolgoznunk, hogy új utakat, gyárakat és iskolákat építsünk.

A Košarai ütközetről az idén első alkalommal emlékeztek meg a szerb történelmi eseményeket felölelő, állami emlékprogram keretében. Az ütközet 1999. április 9-étől június 10-éig tartott. A tegnapi állami megemlékezést a szerbiai felszabadító háborúk hagyományát ápoló bizottság szervezésében tartották meg.