2024. március 29., péntek

Az iskolapadból a CNC-gép mellé

Az adai Műszaki Iskola és a Termometal cég duális képzése révén a diákok ösztöndíjat, majd munkát kapnak a versenyszférában

Az adai Műszaki Iskolában pénteken ballagtak el a végzős diákok, közülük öt CNC-fémmegmunkáló végzettségű fiatal azonnal munkát kapott a helyi Termometal fémipari cégben. A duális képzés révén mindegyikük a vállalatban végezte a gyakorlati oktatást, hárman harmadikos diákként tíz hónapig céges ösztöndíjban is részesültek, amit az ott lebonyolított tanulmányi versenyen érdemeltek ki. A hétvégén ismét elméleti és gyakorlati megmérettetésre került sor a cégben, ahol újabb, két-két második osztályos CNC-esztergályos és marós diák érdemelte ki az ösztöndíjat. Resócki Róbert 10 000 dináros ösztöndíjban részesül havonta, Klucsik Péter 9000, Tóth Krisztián 8000, Gyalus Ádám pedig 7000 dinárt kap minden hónapban. A diákok a következő tanévben 10 hónapon át, szeptembertől júniusig kapják az ösztöndíjat.

Az adai Műszaki Iskola igazgatója, Gilice Hilda elmondta, hogy összesen tizenhárom, CNC-esztergályos és marós szakon tanuló másodikos diák vett részt a megmérettetésen a duális képzés keretében:

– Több éve eredményesen együtt dolgozunk a Termometal céggel, ahol a tanulóink nagy része a gyakorlati oktatásban részesül. Nagyon fontos, hogy a tanulók a duális képzés keretében megismerjék a vállalatokat, az ott zajló munkát, illetve a munkafeltételeket és az elvárásokat, hogy a középiskola befejezésével versenyképes munkaerővé váljanak. Ennek a módja, hogy a diákok részt vegyenek a vállalat életében, megtanulják az ottani munkamódszereket, és felkészítsük őket az életre. A gyerekek önszántukból jönnek, és élvezik az itt eltöltött órákat a verseny folyamán is. Közben hatalmas elméleti és gyakorlati tapasztalatra tesznek szert. A megmérettetés eredményei alapján az iskola kiszűri a hiányosságokat, amelyek kiküszöbölésére külön hangsúlyt fektetnek a gépészeti szakaktíva tanárai, illetve a gyakorlati oktató – közölte az iskolaigazgató.

A Termometal vállalat igazgatója, Micsiz József elmondta, hogy a Műszaki Iskolával a tanterv alapján valósul meg a duális képzés keretében a gyakorlati oktatás. Ennek révén sajátítják el a diákok azokat a készségeket és jártasságokat, amelyek nélkülözhetetlenek, hogy jó szakemberré váljanak.

– A napokban ballagott el az első generáció, amelynek tagjai a duális oktatás keretében már második osztályban a vállalatban végezték a gyakorlati oktatómunkát. Az elmúlt évben is a legjobb másodikos diákokat ösztöndíjban részesítettük, közülük hárman kaptak munkát. A harmadik osztályban ezek a tanulók teljes egészében a cégben végezték a gyakorlati oktatómunkát. Továbbá még két tanulót találtunk arra alkalmasnak, hogy az iskola befejezése után felajánljunk nekik állandó munkahelyet a Termometalban – közölte Micsiz József, aki kiemelte: – Sikerült elérnünk két év alatt, hogy azok a fiatalok, akik végig, vagyis a második és a harmadik osztályban részt vettek ebben a programban, olyan képzettségi szintre jutottak, hogy az autóipari versenyszférában megállják a helyüket. A kiválasztottak egyelőre nyári szabadságra mentek, mivel pénteken ballagtak el a középiskolából. Augusztus 15-én azonban megkezdik a munkát a cégben, ahol már önállóan, a saját CNC-vezérlésű gépükön fognak dolgozni mindenféle pótoktatás nélkül. Erre igazán büszkék lehetünk, jómagam és az adai Műszaki Iskola is, hogy bebizonyítottuk, amennyiben a duális oktatást megfelelően értelmezzük és alkalmazzuk, akkor a diákok ennek keretében képesek olyan tapasztalt munkavégzőkké válni, hogy önállóan is elvégezzék azt a feladatot, amelyet rájuk fogunk bízni, ami nem kisebb kihívás, mint az autóipari versenyszférában való részvétel. A mostani verseny révén pedig kiválogatjuk a legeredményesebb másodikos diákokat, akiket ösztöndíjazunk, majd felkészítjük őket, hogy a harmadik osztály végére önálló munkavégzők legyenek. Ehhez a Termometal rendelkezik olyan szakmai bázissal, gyakorlatvezető tanárral és elméleti oktatást irányító gépészmérnökkel, akik a szükséges tudást és információt át tudják adni ezeknek a fiataloknak. A diákok elsajátítják a német műszaki rajzok olvasását és értelmezését, valamint mindazokat a kritériumokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy jó darabokat készítsenek. Emellett megtörténik a vállalati szocializáció, elfogadják a vállalatban uralkodó szabályokat, beilleszkednek a kollektívába, ez észrevétlenül megtörténik az esetükben, ami szintén nagy előnye a duális oktatásnak – közölte Micsiz József, aki reméli, hogy a parlament hamarosan elfogadja a duális képzésről szóló törvényt, ami még hatékonyabbá teheti ezt a fajta képzést.