2024. március 28., csütörtök
LABDARÚGÁS

„Storcknak azonnal le kellett volna mondania”

Szakemberek szólaltak meg az andorrai vereség kapcsán

Számos, a magyar labdarúgásban tevékenykedő vagy egykor aktív edző és szakember szólalt meg, miután a magyar válogatott történelmi vereséget szenvedett a FIFA-ranglistán nála 171 hellyel hátrébb álló Andorra otthonában. A szakemberek véleményezték Bernd Storck szövetségi kapitány munkáját, helyzetét a kudarc után, valamint arról is beszámoltak, hogyan látták a csapat játékát a fájdalmas találkozón.

Egervári Sándor 2011 és 2013 között 34 mérkőzésen állt a nemzeti tizenegy élén, a 2014-es világbajnokság selejtező tornáján ő ült a kispadon, amikor Hollandia 8:1-re verte a teljesen széteső magyarokat. A csúfos bukás után azonnal beadta lemondását.

Az amszterdami mérkőzésen támadóbb szellemű csapattal léptünk pályára, és ezt a klasszisok sokaságával felálló ellenfél kihasználta. Amikor megkaptuk a hatodik gólt, szóltam a kollégáimnak: ez már olyan eredmény, amely után fel kell ajánlani a lemondást – magyarázta Egervári. – Pedig a válogatott fejlődött, az eredményeinek köszönhetően a negyedik kalapból a másodikba került. A szurkolókban azonban ez a súlyos vereség marad meg, nem pedig az, hogy három éven keresztül jól teljesítettünk” – folytatta az edző, majd az andorrai vereségre térve elmondta, sajnálta a futballistákat, mert olyan helyzetbe sodródtak, amilyenbe nagyon nem szerettek volna. Egervári elmondta, egy vb-selejtezőn nem lett volna szabad játékosokat pihentetni, majd hozzátette: „Olyan fiatal emberek voltak a pályán, akik még nincsenek felkészítve a nemzetközi szintre. A kapitány válogatási elve nagy meglepetést okozott.”

Bozsik Péter 2006-ban hagyta abba a válogatott irányítását, miután Máltán 2:1-re kapott ki a nemzeti tizeneggyel. „Amikor a kamera Bernd Storck arcát mutatta, belém hasított a gondolat: jól ismerem ezt az érzést. Amikor uralkodnod kell az érzéseiden, rezignáltnak tűnsz, pedig valójában csak tehetetlen vagy. Amikor legszívesebben berohannál a pályára, és nyolc embert rángatnál a nyakánál fogva, hogy kisfiam, kezdj már el futni, koncentrálj már, csináld azt, amiről napokig beszéltünk, szedd végre össze magad!” – elevenítette fel saját emlékeit a jelenleg Komáromban dolgozó edző.

Az Aranycsapat tagjának fia azt is elárulta, másképp látja a helyzetet, mint a közvélemény vagy akár a vezetők, és a probléma szerinte „összetettebb, mintsem az legyen a fontos, leváltsuk-e a kapitányt, vagy sem”. Bozsik szerint nincs nemzetközi szinten használható magyar futballista, aki sebességben, képzettségben és mentálisan is európai mércével mérhető, ezért a korábbi kapitányok is a csapategység erősítésére törekedtek.

Dárdai Pál a zárt védekezésből indult, Bernd Storck többet akar támadni, mert ha mindig csak bekkelsz, megnyerhetsz egy-egy meccset, de sorozatban aligha leszel sikeres” – folytatta Bozsik, majd rámutatott, a magyar játékosok szokásos problémája, hogy a szezon végére fizikálisan és mentálisan is elfáradnak, és hozzátette, szerinte egy edzőcsere biztosan nem oldja meg a problémát.

Laczkó Mihály, aki 1989 és 1998 között több ciklusban is állt az MLSZ élén, úgy fogalmazott, Storcknak azonnal fel kellett volna ajánlania lemondását, majd indulatosan kommentálta a mérkőzést: „A legnagyobb gondom az volt, hogy egyáltalán nem lehetett látni, mit akarunk játszani. Elképzelés nélkül szaladgáltunk összevissza.”

Sajtóhírek szerint az MLSZ keresi Bernd Storck utódját, és már jelöltjük is akadt a pozícióra László Csaba, a dunaszerdahelyi DAC vezetőedzőjének személyében. Minden konkrét cselekvést azonban meg fog előzni egy Csányi Sándor által összehívott elnökségi ülés, amelyen meghallgatják Storck beszámolóját.