2024. április 19., péntek

Szijjártó: Jogos az igény a külföldi finanszírozók megismerésére

A külgazdasági és külügyminiszter szerint jogos a magyar emberek igénye, hogy megismerhető legyen a civil szervezetek külföldi finanszírozóinak kiléte.

Szijjártó Péter a német külügyminisztérium szóvivőjének kijelentésére reagált, melynek során kifejtette: „az ember azt várná el a szociáldemokrata vezetésű német külügyminisztériumtól”, hogy alapos információk alapján fogalmaznak meg bírálatokat más országokkal szemben, és nem elfogult, alaptalan vádak alapján. Felvetette a kérdést: „a német kormány mitől fél”, hogy mi derülhet ki a civil szervezetek finanszírozásáról?

Szijjártó Péter kiemelte: a magyar emberek részéről jogos az igény, hogy tudják, ki finanszírozza külföldről a civil szervezeteket, és ha azoknak nincs szégyellnivalójuk, akkor nem pontosan érthető, miért ellenzik, hogy felfedjék külföldi finanszírozóik kilétét.

A miniszter közölte: a civil szervezeteket „soha senki nem választotta meg semmire”, így hamis az a beállítás, hogy a társadalmat képviselik egy kormánnyal szemben.

A civil szervezetek fontosak, bizonyos kérdésekben fontos elmondaniuk a véleményüket, de mivel ezzel a közvélemény befolyásolására törekednek, világossá kell tenniük külföldi finanszírozóik kilétét – magyarázta.