2024. március 28., csütörtök

Juncker: a szolidaritás nem egyirányú utca

Az európai szolidaritás nem "egyirányú utca", a megállapodásokat nem teljesítő tagállamokkal szemben büntető intézkedések lépnek érvénybe - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén.

Jean-Claude Juncker vázolja elképzeléseit a médiának a brüsszeli bejelentését követően (Fotó: Beta/AP)

Jean-Claude Juncker (Fotó: Beta/AP)

Juncker aláhúzta, hogy a hangsúly nem a szankciókon, hanem az európai jog betartásán van.

Elmondta, a migránsok elosztásáról szóló kvótamegállapodás óta három ország - Magyarország, Csehország és Lengyelország - egyáltalán nem vett át Olaszországban és Görögországban rekedt menekülteket, ezért "nem marad más választás, minthogy szankciókat foganatosítsunk ezen országok ellen".

Az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indított a három ország ellen, amiért nem hajtják végre a kötelező uniós menekültkvóták felállításáról szóló korábbi döntést.

Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációügyi biztos kedden közölte: úgynevezett hivatalos felszólító levelet küldenek Budapestnek, Varsónak és Prágának, és így megindul az eljárás a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó mechanizmus ügyében, amelyet az EU-tagországok belügyminiszterei minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország ellenkezése dacára fogadtak el 2015 szeptemberében.