2024. március 29., péntek

Völner: "bizniszmigrációt" indíthat el a strasbourgi bíróság döntése

Magyarország fellebbezett a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának két bangladesi menedékkérővel kapcsolatos márciusi döntése ellen, mert a kormány álláspontja szerint "bizniszmigrációt" indíthat el az emberi jogok európai egyezményének ilyen értelmezése - mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten.

(Fotó: archívum)

Magyar rendőrök figyelik a vajdasági oldalon tartózkodó migránsokat Mórahalom térségében (Fotó: MTI)

Völner Pál felidézte, hogy márciusban az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot két bangladesi menekült ügyében, azzal vádolva Magyarországot, hogy nem tartotta be az emberi jogok európai egyezményét.

Hozzátette: a két bangladesinek a bíróság 10-10 ezer eurós kártérítést, az őket képviselő Helsinki Bizottság számára pedig 3 millió forintnyi költséget ítélt meg.

Völner Pál felhívta a figyelmet arra: összeférhetetlenségi kérdéseket is felvethet, hogy a bíróság egyik bírája a CEU egyik alapítója, aki Magyarországon a Helsinki Bizottsággal szoros kapcsolatokat ápol.   

A magyar kormány szerdán beadta fellebbezését a strasbourgi bíróság nagykamarájának - tette hozzá.     

Hangsúlyozta: Magyarország azért támadta meg az ítéletet, mert ha ez a fajta jogértelmezése uralkodik el, akkor az a schengeni rendszer romba döntését jelenti, "bizniszmigrációt" indíthat el és "biznisz emberi jogi védelmet" generálhat.

Szerinte ez migrációs vákuumot hozhat létre Európában, és a világ minden részéről Európába vándorolhatna az összes gazdasági bevándorló.

Ezért azt kéri  a kormány a bíróságtól, hogy az ügy globális hatásait is vizsgálja meg, hiszen bevándorlók tízmilliói kelhetnek útra egy ilyen döntés után - mondta Völner Pál.