2024. március 29., péntek
SZELLEMI TULAJDON INTÉZET

Szerbia gyorsan lezárhatja a 7-es tárgyalási fejezetet

Szerbia felkészült a szellemi tulajdon védelmére, és gyorsan lezárhatja a 7. EU-s tárgyalási fejezetet, mert ebben a témakörben nincsenek nyitott kérdések – közölte Vladimir Marić, a Szellemi Tulajdon Intézetének megbízott igazgatója.

A szerzői és rokonjogok szerbiai alkalmazásáról szóló belgrádi tanácskozáson Marić elmondta: elfogadásra előkészítették a szerzői jogok védelméről, valamint a bélyegzőkről és szabadalmakról szóló törvényeket, amelyek alkalmazása fontos az Európai Unió számára. Statisztikai adatok szerint a szerzői jogok érvényesítéséből származik a bruttó nemzeti termék 4,5 százaléka. Ebben a kreatív iparágban dolgozik Szerbiában a foglalkoztatottak 4 százaléka. Az EU-ban ez az arány majdnem 28 százalék: 62 millió ember közvetlenül, további 20 millió pedig közvetetten kapcsolódik ehhez a tevékenységi területhez. Az államnak kötelessége segíteni és ellenőrizni a kollektív jogok védelmével foglalkozó szervezeteket, mint amilyen a Szerbiai Zeneszerzők Egyesülete (SOKOJ), az Előadói Jog nevű szervezet (PI), valamint a Hanghordozók Előállítóinak Szerbiai Szervezete (OFPS).

– A Szellemi Tulajdon Intézete ellenőrzi, hogy ezek a szervezetek tartják-e magukat az előírásokhoz, megszabja a jogdíjakat, megoldja a díjak körül felmerülő nézeteltéréseket – mondta Marić.

Jovan Matić szerző a tanácskozáson leszögezte, hogy a SOKOJ nyilvánvalóan nem végzi munkáját, azaz nem fizetteti meg a zeneművek közreadását, ami abból is látszik, hogy évente egyszer csak csekély összeget utal át a szerzőknek.

Miroljub Krsmanović, a Metropolis Records főmenedzsere szerint Szerbiában jók az előírások, csak nem alkalmazzák őket. Az a véleménye, hogy a SOKOJ elidegenedett a tagságtól, és az igazgató lemondása is bizonyítja, hogy az egyesület problémákkal küzd. A felhasználók egy része a zeneszámok közvetítése alapján szabályosan fizet, gondot okoz azonban a Szerbiai Rádió és Televízió, amely csak részben tesz eleget kötelezettségeinek.

A témához hozzászóló Srđan Mitrić jogász is megerősítette, hogy a Szerbiai RTV komolyan akadályozza a kollektív szerzői jogok érvényesítését, emiatt beperelték.