2024. április 25., csütörtök

Szülők tesztje

A prevenció fontos. A megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek, de laikusként is ez a logikus gondolat. Hogy inkább előzzük meg a problémákat, minthogy a meglévőkkel küzdjünk. Így van ez a kábítószerek használata esetében is. Megfelelő, megbízható és hatásos információk eljuttatása a szenzitív korcsoporthoz, a diákokhoz. Sok beszélgetés, odafigyelés. És a remény, hogy a féltő szavak még kellő időben és kellő erővel célba is érnek. A már meglévő drogprevenciós tevékenységek mellé Újvidék városa most egy újabbat kapcsol be: 10 millió dinárt különít el otthoni felhasználású drogtesztekre, amely teszteket az általános iskolák hetedik és nyolcadik osztályos tanulóknak, valamint a középiskolás diákok szüleinek osztanak ki.

Bár a teszteket az iskolák osztják ki, innentől kezdve ez már mégsem oktatásügyi kérdés. A szülőket ugyanis az iskola nem kötelezi a drogteszt elvégzésére, a szülő maga dönthet arról, hogy a gyermekénél használja-e vagy sem. Ha használja, eldöntheti, hogy megőrzi-e az eredményt vagy sem. Ha megőrzi, eldöntheti, hogy erről beszámol-e bárkinek is vagy sem. Ha úgy dönt, hogy beszámolna az eredményről, visszaviheti a tesztet akár az iskolába is, ahol az intézmények szakszolgálatai a megfelelő helyre irányítják tovább a szülőt és az érintett diákot. És a szülő ekkor megint szabadon választhat, hogy elmegy-e az iskola által javasolt intézménybe vagy sem, az iskola ebben sem hozhat kötelező érvényű döntést.

Ön helyesli, hogy az iskolák drogtesztet osszanak a szülőknek?

 

Igen: 83 (47,7%)

Nem: 23 (13,2%)

Hatékonyabbnak tartanám, ha az iskolában végeznének ellenőrzést: 68 (39,1%)

Ugyan pontos adatok nincsenek, de a függőbetegségekkel foglalkozó intézet szerint Szerbiában mintegy 80 ezer drogfüggő van, a szakemberek pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy a kábítószerek használóinak 60 százaléka fiatal, legtöbbjük középiskolás.

Az adatok pontosításában ez, az iskola által a szülőknek kiosztott drogtesztelés sem fog segíteni, hiszen sem a tesztek elvégzése, sem az elvégzett tesztek eredményeinek visszajuttatása nem kötelező, így nem lehet majd megtudni, hogy a kiosztott tesztek közül mennyit végeztek el, az elvégzett tesztek közül pedig mennyi mutat ki kábítószer-használatot és milyen serkentőszer használatát. Nem lesz visszacsatolás. Nem ellenőrizhető a program sikeressége.

A tesztek kiosztását mégis fontosnak tartja a programot szorgalmazó helyi, újvidéki diákerőszak-ellenes koordinációs testület. Vladimir Jelić elnök szerint már az is elrettentő erővel bírhat, hogy a gyerekeknek tudomásuk van a szülőknél lévő tesztről, és soha nem tudhatják, hogy szüleik mikor ellenőrzik őket. A sajtóban megjelent hírekre érkező reagálások is zömében pozitívak. Sokan elismerősen nyilatkoznak a kezdeményezésről, mondván úgyis általában a szülők az utolsók, akik értesülnek, ha a gyerekük valamilyen drogot használ. (Ez egy újabb kérdéskört nyit meg, hogy miért gondolják/tapasztalják ezt sokan.)

A drogtesztek kiosztását a körkérdésünkre válaszoló olvasóink legnagyobb hányada is helyesnek tartja, de nagy százalékuk úgy gondolja, legyen ez mégis inkább oktatásügyi kérdés, azaz hatékonyabbnak tartanák, ha az iskolában végeznének ellenőrzést. Miért? Ez is lehetne egy további kérdés. Hogy ne a szülő vállát nyomja a felelősség? Hogy ne a szülő küzdjön meg a tesztelést elutasító gyerekkel? Mert az iskolának nagyobb ereje van? Hogy ne a szülő szembesüljön közvetlenül az eredménnyel? Ám azt is tudni kell, hogy ha az iskola végezné a tesztelést, abban az esetben is kell a szülői beleegyezés. És utána a szülői felelősségvállalás is. Ez a drogteszt ilyen szempontból nézve mégiscsak a szülők tesztje.