2024. március 29., péntek

A tipográfia láthatatlan kifejezőereje

Vizuális reflexió címmel nyílt kiállítás a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeumban

A négy egységből kialakított tárlat, a Logók, Számok, Emblémák és Aforizmák címszavak által az alkotó művészi hitvallását, sok éves tapasztalatát szemlélteti. Boško Ševo képzőművész az újvidéki Művészeti Akadémia tanára, mintegy negyven éve aktív résztvevője és egyben formálója a hazai tipográfia világának. Tevékenysége az alkalmazott grafika széles skáláján mozog: a könyvtervezés, katalógus, naptár, plakát, valamint grafikai logó készítésében váltak híressé alkotásai. A kiállításon az alkotó munkássága, az elmúlt harminc év alatt készült grafikai megoldásai, ötleteinek katalógusa szerepel.

A tipográfia és a grafika között kissé elmosódik a határ. E határ átlépése azonban egyértelműen izgalmassá teheti az alkotást. A tipográfia természetéből adódóan semleges, transzparens, csupán a szavak jelentését, a tartalmat hivatott közvetíteni. Van azonban látható tipográfia is, amely már grafikus elemként jelenik meg. A tervező olyan módon rendezi el a betűket és számokat, hogy azok magukért beszélnek, erősítik, támogatják a mondanivalót. Amikor a betűt grafikai elemként használjuk, akkor formája, vizuális kifejezőereje lesz. Ilyenkor kilépnek a szabályok korlátai alól.

A tervező feladata, hogy bátran éljen a kezdeményezés adta lehetőséggel, fel kell ismernie azokat a vizuális módszereket, amelyek által jobbá teheti környezetét – vallotta Boško Ševo.

– Egyszer megkérdezte az egyik fiatal kollégám, hogy hány logót terveztem életemben? Azt válaszoltam, nem tudom, talán pár százat. Minderre nagyon elcsodálkozott fiatal társam, mert ő ugyanis már ezer darab logót tudhat maga mögött. A fiatalok más munkamódszerrel élnek, a számítógép hozzájuk sokkal közelebb áll, gyorsabban más elvek szerint alkotnak. Manapság sokkal bonyolultabb grafikai tervezőként alkotni, mert eláraszt bennünket a rengeteg vizuális hatás. A hagyományos módszer híve vagyok, olyan módszerek szerint dolgozom, amelyeket egykor egyetemi tanáraimtól tanultam. Legmérvadóbb maga az ötlet, amely megfelel az adott téma követelményeinek. Ezt követi annak vizuális kifejezésmódja, valamint az eredetiség  – ecsetelte az alkotó.

Boško Ševo a digitális, alkalmazott grafika egyik úttörője hazánkban, aki mindvégig újfajta látásmódot képviselt e művészeti ág terén. A tipográfia környezetünk része, a grafikai tervezés nélkülözhetetlen eleme, mégsem jut megfelelő figyelem e szakirány fejlődésére, elemzésére. A kiállítás ezt az állapotot hivatott megtörni – emelte ki Vladimir Mitrović, a tárlat kusztosza. 

A tárlatot június 20-áig tekinthetik meg az érdeklődők a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum kiállítótermében.