2024. március 29., péntek

Szinte minden indonéziai tartományban vannak dzsihadista alvó sejtek

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet alvó sejtjei jelen vannak szinte minden indonéziai tartományban - jelentette ki Gatot Nurmantyo, a világ legnagyobb muzulmán többségű országának hadseregparancsnoka kedden.

(fotó: betanews.com)

(fotó: betanews.com)

"A megfigyelések alapján arra jutottunk, hogy majdnem minden tartományban vannak már IÁ-sejtek, de ezek alvó sejtek" - mondta Jakartában újságíróknak a tábornok, aki szerint az egyik kivétel a javarészt keresztények lakta Pápua tartomány. Nurmantyo arra figyelmeztetett, hogy az alvó sejtek könnyen egymásra találnak más radikális csoportokkal.

Kijelentése erősíti az IÁ növekvő délkelet-ázsiai befolyásával kapcsolatos aggodalmakat. A térségbeli országok kormányai éberen figyelik a helyzet alakulását azóta, hogy a Fülöp-szigeteki Mindanao szigetén három hete az Iszlám Államhoz köthető Maute nevű terrorszervezet hatalmában kerítette Marawi városát. A hadsereg szárazföldi és légierőt is bevetett ellenük. Egy keddi tájékoztatás szerint a szélsőségesek még mindig ellenőrzésük alatt tartják a város mintegy húsz százalékát.

Az indonéziai és a malajziai hatóságok fokozták a biztonsági intézkedéseket, megakadályozandó, hogy a Fülöp-szigeteki szélsőségesek a közös határokon át beszivárogjanak országaikba. Nurmantyo azt mondta, hogy a három ország katonai és védelmi minisztériumi vezetői a jövő héten találkoznak Borneo szigetén, hogy tárgyaljanak a biztonság intézkedések fokozásáról, és megállapodjanak közös tengeri járőrcsoportok felállításáról.

A térségbeli országok szerint a régióban ezerszámra vannak olyanok, aki rokonszenveznek az IÁ-val. Az elmúlt években az indonéz és maláj hatóságok számos feltételezett iszlamistát vettek őrizetbe.