2024. március 29., péntek

Több pénz jut családtámogatásra

Hatszázmillió forint arra, hogy a babakötvények a határon túli magyarok számára is elérhetőek legyenek

A parlament hétfőn 124 igen, 55 nem szavazattal és 5 tartózkodással elfogadta a 2018-as költségvetés összegző módosító javaslatát, ennek alapján az Országgyűlés az államháztartás központi alrendszerének bevételi és kiadási főösszegét mintegy 11 milliárd forinttal megemelte, a deficit változatlan maradt. A jövő évi költségvetéshez elfogadott módosítások az államháztartás tervezett, GDP-arányos 2,4 százalékos hiányán nem változtatnak.

Az egységes költségvetési javaslatot ezután elküldik a Költségvetési Tanács elnökének, a tanács három napon belül tájékoztatja a házelnököt a véleményéről, a zárószavazást pedig csütörtökre tervezik.

A támogatott módosító javaslatsor alapján a jövő évi büdzsé bevételi főösszegét 18 751 milliárd 458,2 millió forintban, kiadási főösszegét 20 112 milliárd 108,4 millió forintban, a költségvetés hiányát 1360 milliárd 650,2 millió forintban állapította meg a parlament.

Bár jelentős, több mint 125 milliárd többletkiadást tartalmaznak az Országgyűlés által elfogadott, a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok, ez azonban az államháztartás tervezett, GDP-arányos 2,4 százalékos hiányán nem változtatott. A többletkiadásokat ugyanis részben az előzetesen várthoz képest jobb makrogazdasági pálya által generált, megnövekvő bevételek, részben bizonyos kiadások csökkentése ellentételezi, illetve fedezi majd.

Az elfogadott módosító indítványok alapján a legnagyobb tételt a Paks II. beruházásra szánt 20 milliárd forintos többletforrás jelenti, ez állna a beruházás úgynevezett „kerítésen kívüli” fejlesztéseinek a rendelkezésére. Ezt a tételt a Paks II. felépítésére szánt pénzösszegtől elkülönítve tüntetik majd fel a 2018-as büdzsében. A Turisztikai Fejlesztési Célelőirányzat 16,4 milliárd forint többletforrást kap.

A javaslatok egy jelentősebb része a családok támogatására előirányzott központi összegeket emeli meg, mintegy 19-20 milliárd forint átcsoportosításával. 2018 a családok éve, a kormány pedig ennek programjaira 3 milliárd forint többletforrást szán. Emellett az új családkutató intézet felállítására 650 millió forintot fordítanak, arra, hogy a babakötvények a határon túli magyarok számára is elérhetőek legyenek, 600 millió forintot terveznek adni.

Jelentős tétel a bölcsődék fejlesztésére tervezett 3,5 milliárd forint többletforrás, a három vagy több gyerekes családok lakáscélú hiteltartozásainak csökkentését célzó 10 milliárd forint, valamint a gyereket vállaló fiatalok diákhitel-tartozásának csökkentésére szánt 1 milliárd forint, amely felülről nyitott előirányzat lesz a büdzsében.

Az elfogadott költségvetési módosító javaslatok szerint a 2018-ban az évfordulókat ünneplő ciszterci és a premontrei rend együttesen 6,2 milliárd forintos többletforrást kap.