2024. április 20., szombat
NATO-KÜLDÖTTSÉG BELGRÁDBAN

Szerbia kitart a katonai semlegesség mellett

Szerbia a katonai semlegesség politikáját választotta, és ilyen keretek között fejleszti együttműködését a NATO-val – emlékeztetett Maja Gojković, a köztársasági parlament elnöke, amikor Belgrádban Paolo Allival, a NATO Parlamenti Közgyűlésének elnökével tárgyalt.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Gojković megállapítása szerint a koszovói választási eredmények nagy kihívást jelentenek Belgrád és Pristina dialógusának szempontjából. Szerbia az eddig megbeszéltek gyakorlati megvalósítását fogja szorgalmazni, például a szerb községek közösségének megalakítását.

Paolo Alli azt mondta, Európa nem lesz teljes a Nyugat-Balkán integrációja nélkül. Értékelése szerint Szerbia az utóbbi években sokat fejlődött a gazdaság és a pénzügyek stabilizálása terén.
Fontosnak tartja a képviselőház együttműködését a NATO Parlamenti Közgyűlésével.

– A katonai szövetség nagy figyelmet szentel a Nyugat-Balkánnak, ahol Szerbia kulcsfontosságú ország, hiszen a térség stabilitása meghatározza egész Európa stabilitását – fogalmazott Paolo Alli.
A rangos vendéggel találkozott Ivica Dačić külügyminiszter is, aki kiemelte, Szerbia sikeresen együttműködik a KFOR-ral is, amelynek koszovói jelenléte elengedhetetlen a szerb és más nem albán közösségek fennmaradása és biztonsága szempontjából.
Paolo Alli a NATO Parlamenti Közgyűlése tranzíciós és fejlesztési albizottságának, valamint gazdasági és biztonsági bizottságának a tagjaival együtt látogatott Belgrádba. A bizottsági tagok a Nyugat-Balkán gazdasági átalakulásáról készítenek jelentést.