2024. március 29., péntek

Augusztus 10-én nyílik Belgrádban az IKEA áruház

– Ez lesz a lakberendezést forradalmasító svéd vállalat 400. áruháza a világon – közölte a cég sajtószolgálata. A fővárosi IKEA Voždovac községben, a Belgrád–Niš autópálya menti Bubanj potok területén épült meg. Több mint 30.000 négyzetméteren mintegy 9500 terméket kínálnak a látogatóknak. Rendelkezésükre áll majd továbbá egy 500 férőhelyes étterem, bisztró, svéd élelmiszereket árusító üzlet, játszótér, 1200 autót befogadó parkoló, a közvetlen közelben pedig töltőhely villanyautóknak.

Az objektum felszerelésébe az IKEA 70 millió eurót fektetett, további 10 milliót pedig az infrastruktúra kiépítésébe. A cég máris munkába állított 246 embert, a megnyitásig pedig 406-an helyezkednek el. Az IKEA-nak a térségben eddig két áruháza volt: egy-egy Zágrábban és Bukarestben. A belgrádi megnyitása után még egy áruházat építenek a román fővárosban, valamint egyet Ljubljanában. A világhírű cégnek 2025-ig a régióban összesen 13 áruháza lesz.

A belgrádi IKEA augusztus 10-étől mindennap 10 és 21 óra között lesz nyitva, az étterem délelőtt fél tíztől este nyolcig üzemel.

A közlemény szerint az IKEA a legkorszerűbb technológiákat alkalmazza áruházaiban. Egyebek között olyan hulladékkezelési módszereket alkalmaz, amelyeknek köszönhetően a hulladéknak csupán kevesebb mint a 10 százaléka kerül a szemétlerakóba. Az objektumot geotermikus kutak, illetve pumpák segítségével fűtik és hűtik, a WC-k öblítésére pedig a begyűjtött esővizet használják. Szerbia területén ilyen megoldások még egyetlen áruházban sincsenek.