2024. április 24., szerda

Túlzott használat vagy függőség?

A szenvedélybetegség szó hallatán leginkább az alkohol-, a szerencsejáték-, a nikotin-, vagy a drogfüggőség jut eszünkbe. A függőségek listája azonban egyre csak bővül. A technikai vívmányok rohamos fejlődésének köszönhetően az információs és kommunikációs eszközök manapság már hétköznapjaink szerves részét képezik. El sem tudnánk képzelni egy napunkat mobiltelefon nélkül. Most már ugyanis nemcsak telefonálunk, hanem bárhol, bármikor felcsatlakozhatunk az internetre, és sorbán állás helyett akár online intézhetjük el hivatalos ügyeinket.

Ezzel természetesen még nincs is semmi gond, viszont egyre gyakoribb látvány, hogy a beszélgetőpartnerek társalgás helyett a mobiltelefonjukat bújják. Emellett mindannyiunk számára ismerős érzés lehet, hogy közvetlenül ébredés után az okostelefonunkért nyúlunk, és azonnal leellenőrizzük, mi is történt a különböző közösségi portálokon, vagy ki keresett bennünket az elmúlt 7-8 órában, amíg mi is, és az a másik személy is feltételezhetően aludt. Ez sem jelent még feltétlenül problémát, azonban a legtöbb technikai eszköz esetében is jelentkezhetnek a függőség jelei. A szakemberek véleménye szerint a számítógép- és mobiltelefon-függőség nehezen állapítható meg, mivel nem egyértelmű, hogy hol húzódik a határvonal a túlzott használat és a szenvedélybetegség között.

A szakemberek körében a nomofóbia nem számít új fogalomnak. A no-more-mobile-phone phobia szóból ered, igen gyakori jelenségnek számít, és egyre több embert érint. Függőségről akkor beszélhetünk, ha az illető figyelmét az eszköz már-már teljesen lefoglalja, képtelen mással foglalkozni, más módon nem is tudja lefoglalni magát, és mindez nagy mértékben befolyásolja hétköznapi egyéb tevékenységeit. Mindez kihatással lehet az illető szociális életére, aki idővel hanyagolni kezdi családtagjait, barátait, továbbá munkahelyi teljesítménye csökken. Különféle helyzetekben koncentrációs zavarokkal küszködik, hiszen csakis az okostelefon nyújtotta tartalmakra összpontosít. Könnyen kizökkenthető, amint üzenete érkezik, vagy történik valami a telefonon követhető közösségi oldalakon. Elszigetelődik a mindennapi eseményektől, kimarad a beszélgetésekből, és már-már kényszeresen ellenőrzi telefonját. A páni félelem, a kétségbeesés, az idegesség érzése uralkodhat el a függőn, ha merül a telefonja, vagy elfogyott a mobilnetje, vagy esetleg otthon felejtette az eszközt. Mindez egy szorongásos állapotra utal.

A mobiltelefon-függőség más szenvedélybetegségekhez hasonlítható, ugyanis a dopamin neurotranszmitter szabályozására van kihatással, amely kapcsolatban áll az agy jutalmazó központjával, és ez cselekvésre, bizonyos dolgok végrehajtására ösztönöz bennünket. Az Amerikai Egyesült Államokban már léteznek különféle, a leszokást elősegítő elvonó programok. Ilyenkor tiltott mindenféle elektronikus eszköz használata, miközben más szabadidős programokat kínálnak a függőknek. Ennél egy enyhébb megoldás lehet az úgynevezett Menthal nevű applikáció, amely segítségével figyelemmel követhetjük, mennyi időt töltöttünk telefonunk társaságában egy nap leforgása alatt. Mindezek alapján megállapíthatjuk: manapság már nem árt odafigyelnünk arra, hogy milyen gyakorisággal bújjuk telefonunkat, és ez mennyire befolyásolja életünket. A pszichológusok hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra van szükség a jelenséget illetően, viszont az tény, hogy a technikai eszközök túlzott használata akár komoly következményekkel is járhat az egyén lelki egészségére nézve.