2024. április 16., kedd

Köztársasági kultúratámogatás

A Művelődési Minisztérium pályázatán nyolc zombori projekt nyert nem egészen 3,4 millió dináros támogatást. A közintézmények pályázatai mellett kisebbségi szervezetek is köztársasági eszközökhöz jutottak.
A Laza Kostić Művelődési Központnak egymillió dinár jutott a Zombori Zenei Ünnepségek (SOMUS) megszervezésére. A Népszínház 1,2 millió dinár támogatást kapott, ami két projektre oszlik: a Gogoland előadásra félmillió, a Horthy színpadra állítására pedig 700 ezer jut.
A Milan Konjović Képtár Dubrovnik, Mlini, Cavtat elnevezésű időszerű tárlata félmilliót kapott az állami kasszából. A zombori művelődési intézmények közül utolsóként a Bielitzky Károsly Városi Könyvtár jutott 250 ezer dinárhoz a Bábkészítéstől a drámajátszásig elnevezésű projektjével.
A nemzeti kisebbségek projektjei közül eredményes volt a Bunjevačko kolo Bunjevac Dužionicája (200.000), a bezdáni Pulzus Egyesület Duna menti Művelődési Napok rendezvénye (120.000) és az Urbani Šokci Egyesület A sokácokról van szó című tudományos tanácskozása (120.000).