2024. április 23., kedd
Közép-Bánát

Kisebb búzatermést jósolnak

A napokban közép-Bánát területén négyzetméterenként 23 liter eső esett, ami jól jött a mintegy 90 ezer hektáron vetett kukoricának. A szakemberek szerint viszont az 50 ezer hektáros búzaföldekre a csapadék már elkésett.

A termelők a mintaparcellákon (Fotó: Kecskés István)

A termelők a mintaparcellákon (Fotó: Kecskés István)

– Közép-Bánátban az év első felében négyzetméterenként 137 literrel kevesebb csapadék hullott, mint az elmúlt év azonos időszakában. Ezt elsősorban a búza sínyli majd meg – hangzott el a földműveseknek a Nagybecskereki Mezőgazdasági Szakszolgálat mintaparcelláin megrendezett pénteki találkozón. Zorica Rajačić, a Mezőgazdasági Szakszolgálat szakmunkatársa szerint nehéz megjósolni a terméshozamot, de remélik, hogy egy átlagos szintet elér, vagyis hektáronként öt tonnát.
A nagybecskereki önkormányzat minden évben jelentős összeggel támogatja a gazdálkodókat. – Próbálunk segíteni a gazdáknak a dűlőutak rendezésével, csatornázással és néhány projektummal a növénytermesztőknek és az állattenyésztőknek egyaránt. Az idén segítettünk a méhészeknek, de úgy gondolom, hogy a gyümölcstermesztők is elégedettek lesznek – nyilatkozta Čedomir Janjić polgármester.
Az aratás előtti napokban a hozam mellett elsősorban a búza ára foglalkoztatja a termelőket. Miroslav Prohaska orlódi termelő magasabb árat remél, mert szerinte a most emlegetett 15 dinár nem fedi a termelési költségeket sem.
A tavalyinál 30 százalékkal kisebb termést jósolnak a szakemberek. De a környező országokban is hasonló a helyzet. Vörös István, a nezsényi Agrosoj földműves-szövetkezet tulajdonosa szerint emiatt a világpiacon is csökken a búza kínálata. Ennek következtében pedig csökkennek a mostani tartalékok.
Közép-Bánátban hamarosan megkezdődik az árpa aratása, és az első hozamokból majd könnyebb lesz megjósolni, hogy mekkora búzatermésre lehet számítani.