2024. április 20., szombat

Népünnepély határon innen és túlról

A hétvégén falunapot tartottak Csantavéren

Csantavér védőszentje Páduai Szent Antal, a piros betűs ünnep június 13-a, a csantavériek mindig e körül a dátum körül ünneplik meg a falunapot. A többnapos ünnepen pénteken elballagtak a nyolcadikosok, a legjobb diákoknak a helyi közösség vezetősége ajándékkal kedveskedett. Szombaton gyalogtúrát szerveztek, valamint gyermekpartit, ahol ügyességi versenyeken vehettek részt a gyermekek.

A bográcsos-főző versenyre, ahol hagyományosan zúzapörköltet készítenek, ötvenen neveztek be, a kispályás labdarúgótornára pedig tizenkilenc csapat. A nap végén az ünnepi műsoron a Hunyadi János általános iskola táncosai és versmondói, valamint a My dance táncosai léptek fel, este pedig a Tornyosi zsiványok gondoskodtak a jó hangulatról. Vasárnap a falu központjában fiákeres felvonulást tartottak, majd az ünnepi szentmisén a tanévzáró hálaadás keretében a plébános megáldotta a ballagókat. Délután a csantavéri Lovasklub szervezésében lóversenynyel emlékeztek meg a falunapról, este pedig sokszínű zenei programon vehettek részt a falubeliek: a Sidera keresztény rockegyüttes szórakoztatta a közönséget, utána sztárvendégként Dolhai Attila, a budapesti Operettszínház művésze lépett fel, majd este tíztől az Ifik húzták a talpalávalót.

– Egy közösség életét nagyban befolyásolja az emberek közötti kapcsolat. Az emberi kapcsolatok sarkallnak bennünket a megújulásra, ugyanakkor fontos az értékeink és szokásaink tisztelete is. Büszke vagyok a csantavériek példaértékű összetartozására, hogy nagy számban megjelentek és részt vettek az ünnepi programokban – mondta Földi Márta, a csantavéri helyi közösség elnöke, aki a falunap díszvendégeinek, Lékó Róbertnek, az oromi testvértelepülés helyi közössége elnökének, Nyilas Mihálynak, a tartományi kormány alelnökének, és egyben az oromi helyi közösség alelnökének, valamint a magyarországi Akasztó testvértelepülés polgármesterének, és Dunaújváros polgármesterének egy helyi üvegfestő munkáját adta át, mint az együttműködés és kapcsolatépítés szimbólumát.