2024. április 25., csütörtök

Katar új hajózási útvonalakat nyitott Omán felé

Katar két új hajózási vonalat nyitott hétfőn Omán felé, hogy onnan is importálhasson élelmiszert, miután a múlt héten a szomszédos országok megszakították vele a diplomáciai kapcsolatot, valamint a közlekedési és kereskedelmi összeköttetést.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek azzal vádolja a katari vezetést, hogy terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beleavatkozik a belügyeikbe. Az Arab-félsziget délkeleti végén lévő Omán nem csatlakozott hozzájuk.

A légi, tengeri és szárazföldi összeköttetés megszakítása miatt Katar 2,7 millió lakosa számára megszűntek az élelmiszer- import korábbi lehetőségei. Irán vasárnap öt teherszállító repülőgéppel nagyjából 450 tonna ellátmányt küldött az országba, és vízi úton további szállítmányokat ígért.

Dubajban több ezer Katarnak címzett konténer rekedt, amelyet már nem visznek tovább, amíg a válság meg nem oldódik.

Az újonnan kijelölt tengeri útvonalakon hetente három-három szállítmányt fuvaroznak majd Ománból Katarba. Egy videofelvétel szerint az első hajó már meg is érkezett hétfőn.