2024. április 19., péntek

Pénzbírsággal büntetik az illetlenkedő turistákat

Pénzbírsággal sújtják ezentúl azokat a turistákat Rómában, akik piknikeznek a város történelmi szökőkútjainál vagy felmásznak rájuk - jelentette be hétfőn az olasz főváros polgármestere.

Virginia Raggitól hetek óta várják a helyiek, hogy lépéseket tegyen az egyik legnépszerűbb római látnivalónak számító Trevi-kútban, a Spanyol lépcső előtti téren álló Bárka-szökőkútban és a Piazza del Popolo oroszlános kútjában pancsoló, ott étkező vagy azokra felkapaszkodó turisták ellen.

Az október 31-ig érvényes rendelet tilt minden olyan tevékenységet, egyebek között a ruhamosást és az állatfürdetést, amely nem egyeztethető össze a szökőkutak eredeti rendeltetésével. A pénzérmék dobálásának hagyományára ugyanakkor nem terjed ki a korlátozás. A szabályszegő turistákat 40 eurótól 240 euróig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják.

Sok olasz városnak kell megbirkóznia a turisták áradatával, különösen a nyári hónapokban. Firenzében például június eleje óta a templomok és más műemlékek körüli gyakori locsolással akarják elvenni a turisták kedvét attól, hogy a város legszebb pontjain piknikezzenek, elcsúfítva a városképet és torlódást okozva.