2024. március 29., péntek
IVICA DAČIĆ

A koszovói választás eredménye nem viszi előbbre a brüsszeli párbeszédet

Szerbia továbbra is konstruktív hozzáállást fog tanúsítani a brüsszeli dialógus kérdésében, ám az a tény, hogy a koszovói választásokon a szélsőséges albán pártok kapták a legtöbb szavazatot, semmiképpen sem fogja elősegíteni a tárgyalások sikerét – szögezte le Ivica Dačić külügyminiszter Kragujevácon, ahol ünnepséget tartottak Szerbia és Nagy-Britannia diplomáciai kapcsolatainak 180. évfordulója alkalmából.

Dačić kijelentette, hogy a tárgyalások folytatásában Szerbia egyebek között a négy évvel ezelőtt rögzítettek megvalósítását, azaz a Szerb Községek Közösségének megalakítását szeretné elérni, csakhogy a szélsőséges albán pártok rendkívül radikális kijelentései nem ilyen irányba mutatnak.

Arra a kérdésre, hogy milyenek lesznek majd a Ramush Haradinajjal való tárgyalások, Dačić úgy válaszolt: korai még erről beszélni, nem tudni, milyen formában folytatódik a dialógus.

– Haradinaj győzelme nem fog jót tenni a koszovói politikai légkörnek. Önök tudják, mit gondol róla, és mivel terheli őt Szerbia. Az európai vezetőknek sem lesz ez kellemes – fogalmazott a megbízott kormányfő, külügyminiszter.
A Szerb Lista választási eredménye kapcsán Dačić tegnap azt mondta: teljesen világos, hogy a szerb jelöltek közül ez az abszolút győztes, ami rendkívüli jelentőségű az ottani szerbség jövője szempontjából. A megbízott kormányfő a kabinet nevében megköszönte a koszovói szerb választópolgároknak, hogy hallgattak Belgrádra és egységesek voltak a voksoláskor. Ez, mint mondta, esélyt ad Szerbiának arra, hogy ott is védje a szerb nemzeti és állami érdekeket.