2024. március 28., csütörtök

Kormányrendelet tiltja a gyermekmunkával való visszaélést

A kéregetésre való kényszerítésen kívül a kiskorúakat leggyakrabban a mezőgazdaságban alkalmazzák számukra túl nehéz munkákra

A köztársasági kormány rendeletet hozott azokról a munkákról, melyeket 18 éven aluli gyermekek nem végezhetnek – közölte Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter június 12-e, a gyermekmunkával való visszaélés elleni világnap kapcsán. A rendeletet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet javaslatára hozták meg, és 2018 januárjától alkalmazzák.

– A rendeletben felsoroljuk azokat az egyébként engedélyezett és legális munkákat, amelyeket, mivel túl nehezek és veszélyesek, gyerekek nem végezhetnek – mondta Vulin. Hozzáfűzte, hogy minisztériuma az ország szociális központjaiban 115 olyan munkacsoportot hozott létre, amely az utcagyerekekkel foglalkozik. A miniszter szavai szerint az idén eddig 26, utcán kéregető gyermeket találtak, tavaly 74-et vettek nyilvántartásba. Egy részüket végleg elvették szüleiktől, de vannak olyanok is, akik csak ideiglenesen nem lehetnek a családjukkal. – Nem az a minisztérium célja, hogy elválasszuk a gyereket a családtól, hanem hogy foglalkozzunk vele – fogalmazott Vulin.

A gyermekmunka-ellenes világnap kapcsán Jovan Protić, a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerbiai nemzeti koordinátora arról beszélt, hogy a kéregetésre való kényszerítésen kívül a gyerekeket leggyakrabban a mezőgazdaságban alkalmazzák számukra túl nehéz munkákra. Világszerte 168 millió kiskorú van kitéve a gyermekmunkával való visszaélésnek, majdnem annyi, amennyi munkanélküli van.